0

В България вече над 2 милиона души са напълно ваксинирани срещу COVID-19, сочат данните в Единния информационен портал.

В България вече над 2 милиона души са напълно ваксинирани срещу COVID-19, сочат данните в Единния информационен портал.

Най-много поставени дози има в най-големия спешен център у нас "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Поставените досега дози у нас са 4 182 208.

През последното денонощие у нас са поставени 8570 дози ваксини срещу коронавирус и така броят на хората със завършен ваксинационен цикъл става 2 003 025, а тези с бустерна доза са 620 413.

„Пирогов“ е рекордьор с поставените 53 215 дози

ваксини до края на 2021 година, отчетоха от лечебното заведение. За изминалата година общият брой поставени ваксини в лечебното заведение и в имунизационния център е приблизително 75 000 броя.

Имунизационният пункт на "Пирогов" започва да работи през януари 2021 година. А от 22 декември 2021година в лечебното заведение е един от пунктовете, в които се поставят и имунизации на деца на възраст между 5 и 11 години.

Досега са ваксинирани 1250 деца, като от тях 443

са с напълно завършен имунизационен курс.

Страната ни обаче продължава да е с най-ниско ниво на ваксинирано население в Европа. Със завършен имунизационен цикъл са 32.9% от сънародниците ни. За да се преобърне тенденцията, новият екип в здравното министерство ще разработва мащабна информационна кампания по отношение на ваксинацията. От публично достъпния план става ясно, че министерството е амбицирано да създаде специален сайт, подготовка на видеоматериали и клипове,

провеждане на социологически проучвания, позициониране в социалните мрежи

със собствени страници във Facebook и Instagram, както и канал в Youtube, отпечатване на хартиени брошури, създаване на дигитални банери.

Освен това здравните власти предвиждат да изработят лого и слоган, съобщи dir.bg. Предвижда се сайтът да съдържа достоверни данни, нужни на хората, за да изберат информирано дали да се ваксинират. Ще има рубрики и секции, както и обособяването на информация за различни целеви групи, като хора с хронични заболявания, бременни, възрастни хора и др. Заложена е задължителна секция "ФАКТЧЕК", където да се опровергават подвеждащи и неверни твърдения за ваксините срещу COVID. Отделни рубрики ще бъдат посветени на ваксинацията при децата, на очакваните странични нежелани реакции след поставяне на ваксина, на типовете ваксини, на процедурата по одобряването им, на т.нар. лонг-COVID и пост-COVID и др.