0

Н ад милион възрастни хора са ощетени от преизчислените пенсии. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на социалната комисия, на която бе приет на първо четене законопроект, с който се удължава до 31 март т. г. действието на Държавния бюджет и на бюджетите на НЗОК и на ДОО за 2021 г., бе повдигнат въпроса за механизма, който ще компенсира пенсионерите, които не са получили пълния размер на пенсиите си.

Над милион възрастни хора са ощетени от преизчислените пенсии. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на социалната комисия, на която бе приет на първо четене законопроект, с който се удължава до 31 март т. г. действието на Държавния бюджет и на бюджетите на НЗОК и на ДОО за 2021 г., бе повдигнат въпроса за механизма, който ще компенсира пенсионерите, които не са получили пълния размер на пенсиите си.

Дебатът бе

провокиран от оплакванията на множество пенсионери

и изказване на управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов преди заседанието на комисията, в което той отчете, че половината пенсионери, или 1,068 милиона души, са получили по-малки пенсии през януари 2022 г. в сравнение с декември 2021 г.

Пред народните представители в комисията Иванов заяви, че механизмът, който ще компенсира пенсионерите, се доразработва и обеща, че ще бъдат изплатени разликите, които се получават за януари и февруари. Въпросното обещание бе потвърдено вчера и от вицепремиера Корнелия Нинова.

Шефът на НОИ обясни още, че „пенсионерите, които са с по-малки суми, са различни типове, едни са пенсионерите с увреждания, които получават 85% от минималната пенсия, която е 314.50 лв., ощетени са с около 50 стотинки. Другите са пенсионерите със социална пенсия за старост, която беше вдигната на 170 лв., като те са ощетени с близо по 30 лв., и общо около половината от пенсионерите са с по-ниски пенсии, но в различни суми.

Близо 250 000 от тях са ощетени с по-малко от лев“.

От данните, изнесени от Иванов, става ясно, че на практика при всички се е стигнало до намаление с изключение на хората, които са на минимална пенсия, защото те вече са половината от всички пенсионери. Само при хората на социална пенсия, които са с най-голямо намаление заради по-ниската добавка, компенсациите ще са 17 млн. лв. месечно.

Д-р Хасан Адемов обърна внимание на настаналото сред пенсионерите объркване и добави, че те не могат да се ориентират коя добавка за какво е. Адемов уточни, че "750 млн. лв. бяха отпуснати за тази допълнителна добавка до юни, а пенсионерите трудно правят разлика между добавка за COVID и размер на пенсията”. Обясни, че от ДПС са предложили тези пари да отидат към Aгенцията зa социално подпомагане, за да знаят хората, че има разлика между COVID добавката и размера на пенсията, защото в момента объркването е тотално и хората не могат да се ориентират.

Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа",

повдигна въпроса за липсата на индексация за 2018 и 2019 г.

От своя страна управителят на НОИ обясни, че за пенсионерите е взет по-благоприятният вариант за периода 2017-2019 г., който е преизчислен с 1,35 коефициент за всяка година осигурителен стаж. Григорова обаче не остави въпроса така и цитира разпореждания, в които е видно, че в съответните години НОИ е прилагал фиксиран процент на увеличение, а не увеличение през стажа. Тя предложи да предостави тези разпореждания на членовете на комисията и на НОИ. Зам.-министърът на социалното министерство Лазар Лазаров добави, че социалното осигуряване не познава термина "ощетяване", защото в него винаги действал по-благоприятният вариант. Няма нито един ощетен пенсионер от преизчисляването, увери Лазаров. Хасан Адемов определи като "перфектно" изпълнението на възложените на НОИ задачи покрай преизчислението на пенсиите, а всичко останало обясни като законодателно решение.