О бразователните синдикати наддават за по-дълга междусрочна ваканция за учениците.

Образователните синдикати наддават за по-дълга междусрочна ваканция за учениците.

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България предлага почивката да бъде 6 дни - от 28 януари до 2 февруари. Според Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" междусрочната ваканция трябва да бъде удължена от 31 януари до 4 февруари, или общо 9 дни със събота и неделя. Такова е и предложението на директора на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров, който е председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Удължаването на междусрочната ваканция има за цел да даде възможност на учители и ученици са си починат и възстановят от стреса, а в същото време да се забави нарастващият брой положителни случаи в училищата.

В момента в календара на МОН е заложен само един ден

междусрочна ваканция - 1 февруари.

Да бъдат отпуснати още три дни от МОН предлагат от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България или така с уикенда ще бъдат общо шест.

„Тези шест дни ще помогнат на ученици, учители и родители да си починат. Това ще бъде и своеобразна карантина, защото учениците и учителите ще спазват дистанция един от друг. Този път обаче ще бъде истинска почивка за тях, защото в рамките на обучението в електронна среда това не е така“, обясни председателят на съюза Диян Стаматов. Според него не е добре за учениците да почиват повече от седмица. В противен случай те биха загубили тренинг за учене.

Според председателите на синдикат „Образование“ и Сдружението на директорите в средното образование междусрочната ваканция трябва да бъде удължена от МОН с 4 дни, или общо да бъде девет. В писмото на учителския синдикат

мотивите за това са свързани с повишения брой на заразени

ученици и учители. „Учениците имат нужда да бъдат изолирани в рамките на девет дни, което ще забави нарастващия брой на заразени. Учителите също имат нужда от възстановяване поради огромния стрес, породен от хибридното обучение, което са принудени да осигуряват“, посочват от синдиката. Оттам допълват, че организацията в някои образователни институции при отсъстващи над 5% от учителите също е по-трудна.

„В някои училища липсващите учители надвишават 15%, включително и с карантинираните, което довежда до невъзможност за осигуряването на учебния процес“, отбелязват от синдиката. Огромна част от педагогическите специалисти осигуряват заместване на колегите си, но това ги натоварва и претоварва. Преболедувалите учители пък не се възползват от десет дни за възстановяване след COVID-19, за да могат да осигуряват работата в училищата.

Бонус ваканцията ще доведе и до икономии в школските бюджети.

„При евентуална удължена ваканция училищата ще направят икономия на финансови средства от издръжката и средствата за едно тестване на учениците в цялата система", заявяват от Синдикат „Образование“.

Предложението трябва да бъде обсъдено на отраслов съвет, преди образователното ведомство да вземе окончателно решение.