0

Б лагодарствени пакети за проявена гражданска доблест получиха възпитаници на сливенската гимназия „Добри Чинтулов“ , които наскоро спасиха възрастна жена , станала жертва на уличен грабител.

Благодарствени пакети за проявена гражданска доблест получиха възпитаници на сливенската гимназия „Добри Чинтулов“ , които наскоро спасиха възрастна жена , станала жертва на уличен грабител.

Плакетите връчи на специална церемония в сградата на Областната дирекция на МВР в Сливен директорът старши комисар Димитър Величков.Той благодари на Андрей Андреев, Виктор Иванов, Толга Назифов, Георги Господинов и Добромир Минков за бързата им реакция и смелост.

Тяхната постъпка е пример за младите хора, каза Величков и обясни че благодарение на съдействието им и добрата работа на криминалистите на РУ-Сливен извършителят е задържан.

„ Изказвам благодарност на тези смели момчета, които не са се поколебали да реагират и да помогнат на човек в беда. Искам да благодаря и на техните родители, че са отгледали достойни хора, пример за подражание”, допълни старши комисар Величков.  Благодарност към възпитаниците на училището изказа и областният управител Минчо Афузов. „Вашата постъпка ни развълнува. Вие върнахте откраднатите вещи на жената. Но по-важното е, че върнахте достойнството на един несправедливо унизен човек и вярата му в доброто“, са казва в неговия поздравителен адрес. . Нападението над  68-годишната бивша журналистка от вестник „Сливенско дело“ Маша Генчева е станало около 17,40 часа на 20 януари в пространството между сливенската митрополия и драматичния театър. Извършителят съборил жената на улицата, грабнал чантата й в която имало лични документи и неголяма сума пари и хукнал да бяга. На виковете за помощ от потърпевшата откликнали пет момчета, деветокласници от ППМГ „Добри Чинтулов“, които успели да му отнемат плячката, но не и да го задържат.Чантата била върната на жената, която в последствие написа в мрежата: „Благодаря на момчетата за бързата реакция и човечността!Има свестни и безстрашни младежи в Сливен. На тези анонимни за мен герои пожелавам здраве, обич и достоен живот.“.

Въпреки, че пострадалата не е подала жалба от РУ „Полиция“ – Сливен са се самосезирали след написаното от нея във ФБ и на 24 януари стигнали до грабителя, който при задържането се оправдал, че „спешно му трябвали пари, защото имал натрупан вече голям борч към игрална зала“. Образувано е било досъдебно производство, нападателят е задържан за 24 часа по закона за МВР, предстои материалите да бъдат предадени на прокуратурата. Задържаният нямал досега криминални прояви, уточниха от ОД на МВР.

От районната прокуратура уточниха, че спрямо 21-годишния Д.Г.Т. е образувано досъдебно производств.о за престъпление по член198 ал. 1 от НК - грабеж