0

П ремиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и външният министър на страната Буяр Османи няма да присъстват на утрешното честване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, съобщава БГНЕС.

Съвместното честване трябваше да се проведе в Скопие съвместно с българската делегация, водена от министъра на външните работи Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата „Свети Спас“, където е гробът на революционера.

Официалното обяснение от властите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина. Към този момент няма информация, че някой от тях ще се върне по-рано, за да вземе участие в съвместното поклонение. В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

Новината идва, след като съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев открито призова за замразяване на работата на комисията. Георгиев посочва още, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев е политическо решение и жест на добра воля на двете правителства и не е съгласувано с Комисията.

Миналата седмица премиерът Кирил Петков съобщи, че с неговия колега Ковачевски са се договорили до края на месец май да има поне три заседания на тази комисия.