0

Н епрецизно законодателство е причината за достъп до данните от БУЛСТАТ. Това коментира пред бТВ проф. Михаил Константинов. Теч или достъп – зависи как ще го наречете, но има такъв до данните от БУЛСТАТ.

Непрецизно законодателство е причината за достъп до данните от БУЛСТАТ. Това коментира пред бТВ проф. Михаил Константинов. Теч или достъп – зависи как ще го наречете, но има такъв до данните от БУЛСТАТ.

По думите му има достъп до лични данни, адреси, електронни пощи, адреси на компютри и дори бисквитките на браузърите на потребителите, които също се приемат като лични данни.

"Надявам се да няма злоупотреби, но няма начин да се провери какво се е случвало. Законът трябва да се прецизира, за да не се допуска теч на данни“, каза Константинов. Въпреки уверенията, че няма теч на данни, Константинов е категоричен, че има такъв, защото всичката информация, която е достъпна се смята за лични данни според GDPR.


„В европейското законодателство е казано, че данните се пазят докато има потребност за тях, затова подлежат на унищожаване или на блокиране на достъпа. Това трябва да се регламентира. В момента, който няма потребност от данните си по БУЛСТАТ би трябвало системата да направи достъпа невъзможен“, каза Константинов.