0

С толичната община плаща за улично осветление между 3 и 77 пъти завишени цени спрямо пазарните. Това съобщи пред bTV независимият общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

Столичната община плаща за улично осветление между 3 и 77 пъти завишени цени спрямо пазарните. Това съобщи пред bTV независимият общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

Той говори за обществена поръчка за 73 млн. лв. за поддръжка и изграждане на улично осветление, спечелена от две фирми - "Улично осветление" и "Лог сиберия". В процедурата, която е за период от 4 г., столицата е разделена на 4 зони, като всяка от компаниите отговаря за поддръжката и изграждането на улично осветление в по две от зоните. Бонев обяви, че между посочените стойности на дейностите от двете компании има съществени разминавания. За поставянето на едни и същи лампи едната дава цена от 5755 лв., а другата - 1587 лв. Той даде пример с бул. "Цар Освободител", който е граница между две зони - от едната страна лампата струвала 1587 лв., а от другата - 5755 лв.

Бонев показа и фактура за закупени от екипа му

5 артикула от обществената поръчка. За тях "Спаси София" платили 139 лв., а за същите артикули общината плащала 910 лв.

"Друг пример е с цената на редова клема. Ние я купихме за 0,81 лв., а Столичната община плаща 17,55 лв. Това е 22 пъти разлика между пазарната цена и това, което общината плаща", обясни Бонев. В договора на една от фирмите пък пишело, че средното заплащане на служителите е 40 лв. на час, което прави 7000 лв. заплата на месец на шофьора на вишката, изчисли Бонев.

Той настоя за оставката на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев и обяви, че ще сезира Министерството на финансите и АДФИ.

"Г-н Бонев казва фактите наполовина. Общата стойност се формира на база цени за поддръжка и цени за изграждане на улично осветление. Това каза в отговор зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев. - Едната фирма залага на по-висока стойност на дейностите по поддръжка на улично осветление и по-ниска цена за изграждане. Другата фирма дава по-ниска цена за поддръжка, но по-висока за изграждане на ново улично осветление. Когато се претеглеят двата компонента за всяка от фирмите, средната стойност, която дават двете компании, са почти еднакви”, обясни той.

Обществената поръчка е приключена в края на март 2021 г.

"В комисията по избор на изпълнител участваха общински съветници и от опозицията. Няма нито едно особено мнение. Процедурата не е обжалвана и от другите участници. Освен това преди подписването на договорите аз настоях предложените цени да бъдат намалени", обясни още Кръстев. След преговори с двете фирми те предложили намаление с 10-15% на стойността на различните дейности и след това общината сключила договорите.

Зам.-кметът уточни, че стойността на процедурата е до 73 млн. лв. за период от 4 г.

"Това означава, че тази сума ще бъде платена само ако има осигурено финансиране за изграждане на ново улично осветление, каквото към момента няма. За 2021 г. сме платили около 7 млн. лв.", уточни Кръстев.

По заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова вътрешният одит на Столичната община ще извърши проверка на процедурата по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София. В обхвата на проверката ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента, съобщиха от Столичната община.

Малко по-късно

премиерът Кирил Петков реагира във Фейсбук

на обявеното от Бонев разследване на "Спаси София". "Когато в София заради начина на провеждане на обществените поръчки една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата страна на същата улица струва 5755 лв., значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции, написа той. - Още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти.”