0

П осетих района на аварията с газопровода край Ветрино и мога да кажа е, че няма риск за населението. Това коментира кметът на общината Димитър Димитров, според който в момента усилено се работи по възстановяването на газопреносното трасе.

Посетих района на аварията с газопровода край Ветрино и мога да кажа е, че няма риск за населението. Това коментира кметът на общината Димитър Димитров, според който в момента усилено се работи по възстановяването на газопреносното трасе.

„Доколкото знам, има една тръба, която е разкъсана от взрива, който е бил доста сериозен, но най-важното е, че няма пострадали и други щети за района и населението“, коментира още общинския кмет. Инцидентът стана в отсечка на газопровода, строена в периода 1986-1988 година и въведена в експлоатация през месец юли на 1988 година. 

Веднага след инцидента РИОСВ-Варна извърши съвместна проверка на мястото на аварията с експерти от Регионалната лаборатория, при която бяха направени пробовземания с апаратура за бързо определяне на замърсители „GASMET“ за контрол качеството на атмосферния въздух до най-близко находящите се населени места. Резултатите от извършените замервания сочат, че няма опасно замърсяване  в района.

На място бе и окръжният прокурор на Варна, Красимир Конов, във връзка с провеждащите се процесуално-следствени действия за инцидента. Досъдебното производство за престъпление по чл. 136 и чл. 216, ал. 5 от НК във връзка с възникналия инцидент с транзитния газопровод в община Ветрино се ръководи от Районна прокуратура - Варна. Поради фактическата и правната му сложност обаче, то е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел, който извършва разпити на свидетели.