0

Н ито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на теротирията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в тази зала - на Народното събрание. Няма такова предвиждане. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев, информирайки депутатите за позицията на страната ни относно напрежението Русия-Украйна.

Приъствието на кораби в Черно море не мисля, че носи сериозни конфронтации, допълни той. "При спазване на международното право, този тип плавания са увеличени", призна той, но уточни: "Флот на друга държава не престоява повече от 21 дни и водят учения".

Според заместник-държавния секретар на Съединените американски щати Уенди Шърманвсе се очаква, че Русия може по един или друг начин "да използва военна сила" срещу Украйна, "може би" до средата на февруари. 



"Всичко показва, че руският президент Владимир Путин "в даден момент ще използва военна сила, може би до средата на февруари", каза Шърман. Тя увери, че не знае дали дали Путин е "взел окончателно решение" да премине в настъпление. Шърман заяви още, че зимните олимпийски игри в Пекин, които се откриват в началото на февруари с церемония, на която ще присъства руският президент, може да окажат влияние върху неговата работна програма.