0

О нлайн платформа ще свърже младежи, които учат сходни специалности в различни университети у нас. Целта е да могат да общуват по теми от сферата на професионалната им реализация, да споделят в чата инициативи и по-лесно да се включват в различни проекти. Порталът ще бъде разработен от Асоциацията на младите учени по проект „Гласът на младите изследователи“, финансиран от програма „Еразъм+“ на ЕС.

Онлайн платформа ще свърже младежи, които учат сходни специалности в различни университети у нас. Целта е да могат да общуват по теми от сферата на професионалната им реализация, да споделят в чата инициативи и по-лесно да се включват в различни проекти. Порталът ще бъде разработен от Асоциацията на младите учени по проект „Гласът на младите изследователи“, финансиран от програма „Еразъм+“ на ЕС.

Преди това  ще бъде създадена мрежа от младежи на възраст от 15 до 29 г. чрез  събития в цяла България. Началото бе оставено в Пловдив днес, като се включиха 36 участници – ученици, студенти и доктори от висши училища.

Един от основите проблеми пред развитието им е, че те нямат мотивация или не могат да стигнат до конкретни проекти, в които биха могли да участват, обясни Иван Станков, зам.-председател  на Асоциацията на младите учени с ресор „Иновации, технологии, образование“ и доц. д-р във Факултета по компютърни технологии в ТУ - София.

Предстоят срещи с местните общности от активни млади хора с научен потенциал във Враца, Русе, Варна, Бургас и София. Навсякъде участниците са от населени места в периметър около 100 км. Те ще бъдат запознати с добри примери на студенти, ученици и стартъп компании, успели да развият своите идеи, включително с европейски модели.

С ролеви игри и във фокус-групи ще посочат какво пречи за това у нас. В последствие проблемите ще бъдат поставени и пред държавни организации и висши училища, за да се търси начин за преодоляването им. Утре такава среща предстои в Пловдив.

Предложенията на младите от цялата страна ще бъдат събрани и в доклад, който ще бъде представен в Народното събрание, МОН и Министерството на иновациите и развитието, за да послужи за планиране на политиките по отношение на младите изследователи и участието им научни проекти и граждански инициативи.