0

С тотици вярващи ще се струпат в Бачковския манастир утре за първото тържествено почитане на паметта на Свети патриарх Евтимий Търновски, след като мощите му бяха признати за автентични от Светия синод. Въпреки че кончината на последения средновековен български архиерей е 4 април, по стародавна традиция БПЦ е определила 20 януари за ден на неговото почитание.

Посрещане

„Телеграф“ се свърза с Негово Преосвещенство епископ Сионий, игумен на светата обител. „Чрез сайта на манастира отправихме покана към Светия синод, към всички монашески братства и миряни, до всички, които пожелаят, да почетат паметта на този велик български духовник и национален защитник, какъвто е Свети патриарх Евтимий. Радостното е, че това е първото честване на празника на патриарх Евтимий след 22 октомври, който е обявен от Светия синод за Ден на прославление на мощите на светеца. Тържествената литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение със Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския Яков, епископи на БПЦ и свещеници. До вчера (четвъртък - б.р.) само имаме заявени 10 автобуса с поклонници от различни населени места, а и много хора ще дойдат с личните си коли. Създали сме нужната организация да могат всички те да се помолят пред мощите.“

Откритие

Мощите са открити още през 1905 г. по време на разкопки в Бачковския манастир. Освен костите в гроба тогава са открити архиерейски знаци и оловен свитък, който изрично указва, че това е гробът на патриарх Евтимий, както и точната дата на неговата смърт - 4 април 1404. Въпреки това споровете дали наистина там той е намерил своята кончина и следователно дали мощите са истински, продължават цял век.

Спорове

Както е известно, патриархът е изпратен на заточение от султан Баязид. Един от Евтимиевите ученици - Григорий Цамблак, отбелязва, че Евтимий бил заточен „някъде в Македония“. Тогава под Македония са се разбирали днешните Беломорска и Одринска Тракия, включително Родопите. Това обаче е дало повод на десетки селища да претендират, че са дали последното убежище на Свети Евтимий и са приели тленните му останки. След дълго проучване на всички писмени свидетелства ръководството на Българската православна църква взе окончателно решение за автентичността на мощите на патриарха и призова да се спрат споровете дали това са наистина мощите на светеца или не.