0

Н ационалната агенция за приходите вади на тезгяха първата порция отнети в полза на държавата автомобили на пияни и дрогирани шофьори до дни. Това съобщиха от НАП пред „Телеграф“. 

Към декември на приходното ведомство са предадени за продажба общо 166 автомобила и един мотопед.

За тях има съдебни актове (споразумения) за отнемане в полза на държавата, тъй като водачите са били хванати зад волана с алкохол в кръвта над 1,2 промила или са употребили наркотици.

Отнемането в полза на държавата се прави съгласно чл. 343б от Наказателния кодекс. Разпоредбата влезе в сила преди точно 4 месеца - през първата половина на август.

Оттогава до ноември МВР е иззело общо 1199 МПС на пияни или дрогирани шофьори, съобщиха от Пътна полиция пред „Телеграф“.

Книжката – на 17 г., но с придружител

Повечето все още се пазят от МВР като обезпечение, докато траят делата. Едва след излизане на съдебното решение автомобилите се отнемат в полза на държавата, уточняват от полицията.

Класация

Най-много са отнетите автомобили на територията, обслужвана от ОДМВР-Благоевград. Техният брой е 152. На следващо място е Столичната дирекция на вътрешните работи със 134 МПС. На трето място е ОДМВР-Варна, където са иззети 122 автомобила.

Най-малко пияни и дрогирани шофьори към момента могат да се разделят с колата си в областите Плевен, където са отнети 2, и Кърджали, където са отнети 4 МПС заради употреба на наркотици и алкохол.

И макар най-много водачи, пипнати зад волана пияни или дрогирани, да има в Благоевградско, първите, които ще се разделят с колата си, са от Бургас. Причината е, че от съдилищата в морския град са първите случаи на отнети в полза на държавата автомобили.

СЛЕД СОФИЯ: Още един град забранява старите коли в центъра

Още в средата на този месец Териториалната дирекция на НАП в Бургас ще извади на тезгяха два автомобила.

Други три коли на пияни или дрогирани ще обяви по същото време за продажба и ТД на НАП във Велико Търново.

Търговете ще бъдат с тайно наддаване, те ще се проведат през януари. Обявите за публична продан ще бъдат публикувани до дни в портала за продажби, към който има връзка от сайта на НАП.

Вещи лица

От ТД на НАП в Стара Загора също подготвят първия си търг за януари. Това съобщиха пред „Телеграф“ от местната териториална дирекция. Оттам не се ангажираха с конкретна бройка на автомобилите за продажба, нито с начална тръжна цена.

Причината е, че в момента вещи лица изготвят оценка на конфискуваните МПС. 39 моторни превозни средства, които са били шофирани от водачи, употребили алкохол или наркотици, се съхраняват от 6 октомври тази година до момента в бази на ОДМВР-Стара Загора, информираха от старозагорската полиция.

Броят на продажбите на конфискувани возила ще набъбва още. Причината е, че организирането на публична продан отнема на НАП между четири и шест месеца.

След получаване в приходната агенция на влезлите в сила съдебни актове за отнемане на МПС следват действия по установяване на тяхното местонахождение, преценка на действителното им състояние и извършване на оценка от експерт оценител, а после и по организирането на публична продан. 

Семейната собственост се дели на две

Когато автомобилът, с който е извършено престъплението, не е собственост на извършителя, се прави оценка на МПС-то и въз основа на нея водачът се осъжда да заплати глоба в размер левовата равностойност на автомобила, обясни Ваня Иванова, експерт връзки с обществеността в Окръжен съд - Стара Загора.

НОВ ЕТАП НА АКЦИЯ ЗИМА: За какво ще дебнат катаджиите?

Тези глоби се изпращат към държавните съдебни изпълнители по адреса на извършителя.

В случай че превозното средство е изцяло собственост на извършителя, то се отнема в полза на държавата и се уведомява НАП.

Когато обаче колата е семейна имуществена собственост - наполовина на съпруга и съпругата - отново се прави оценка и извършителят се осъжда да плати една втора от стойността като глоба.

*ПО ТЕМАТА РАБОТИХА: СОФИЯ СИМЕОНОВА, ДЕЯН ДЯНКОВ И ЕЛЕНА ДЮЛГЕРОВА