0

Ц ялостно основно почистване на тристаен апартамент около 90 квадратни метра излиза около 500 лева. Това научи „Телеграф“ от фирми, занимаващи се с тази дейност.

Обичайно тази услуга е търсена при настъпване на пролетта и преди великденските празници от хората, които нямат достатъчно време да поддържат жилището си сами.

Цената обаче може да е по-ниска и по-висока в зависимост от степента на замърсяване и размера на жилището.

ЗАВЪРТЯХА КОЛЕЛОТО: Пускат безплатното саниране

Справка в интернет сочи, че за тази услуга се искат минимум 300 лева. Ако има по-силно замърсяване, се начислява допълнителна сума. Услугата обхваща кухня, като се забърсват шкафовете външно, по желание и срещу допълнително заплащане се избърсват и шкафовете отвътре.

Също така се измива дограмата, вътрешно и външно, и банята. Праха от мебелите и стените, ключове и контакти, подове и тераси, врати и каси.

Абонамент

Фирмите предлагат и абонаментно почиствате, като то струва за жилище от 50 квадрата 60 лв. за посещение един път в седмицата, а за два пъти седмично цената е 100 лв. За по-големи апартаменти сумата расте до 180 лв. за двуседмично почистване на жилище до 150 квадрата.

Услугата включва почистване и измиване на пода, освежаване на меката мебел, външно забърсване на електроуреди и кухненски шкафове, почистване и дезинфекция на баня, измиване на тераси и подреждане.

"СТРАХОТНА СДЕЛКА": Продаваме 135 дка земя за студио в София

Фирмите предлагат и еднократно почистване на жилища след ремонт. Цената в този случай е на квадратен метър и е от 4 до 8 лева в зависимост от замърсяването, а ако имотът е над 150 квадрата, е по договаряне.

Статистика

Според последните данни за цените на услугите най-голямо увеличение за последната година има при почистването – със 17 на сто към края на миналата година спрямо същия период на 2022 г.

След тях по увеличение се нареждат дейностите по охрана и разследване, където ръстът е с 10 на сто. Спад на цените на услугите е отчетен единствено при морския транспорт, сочи статистиката.