0

А утфитът на главния прокурор и посланията, които излъчва, развълнуваха вчера социалните мрежи. Иван Гешев се яви в Съдебната палата отново с червената вратовръзка на бели слончета и ръкавели на магаренца.

Голямото животно с вдигнат нагоре хобот е знак на републиканците, а другото – на демократите. Минути след като фотоапаратите и камерите снимаха аксесоарите в близък план социалните мрежи се взривиха от коментари. 

Хоботът 

За първи път Гешев сложи вратовръзката на републиканците, след като се прибра от визитата в САЩ. Още тогава по-наблюдателните експерти заключиха, че дава ясен знак, че е намерил подкрепа зад океана, където президент е Джо Байдън именно от тази партия.

В свой материал Си Ен Ен припомня, че слонът става символ на републиканците още през гражданската война. Той изгрява за първи път в реклама с текст „Виж слона“, което войниците използвали, за да кажат „Бий се смело“. 

В кожа на лъв 

Магарето се превръща в символ на демократите през 1874 г. Тогава карикатуристът Томас Наст публикува в „Харпърс“ рисунката “Паника около третия мандат”. Там магарето е облечено в лъвска кожа. Плаши другите животни с допустим по онова време трети мандат, разказва Си Ен Ен. На карикатурата има и слон, който изглежда уплашен. 

В повечето постове в социалните мрежи от вчера се твърди, че Гешев също има предвид политически внушения към партиите, лъхащи от вратовръзката и ръкавелите му. Самият той не скри това.