0

Т ъжна равносметка след водното бедствие, ударило южното ни Черномориeто. 

Три жертви взе потопът в Царево от общо четирима души, обявени в неизвестност. 

Сред хората, които са изчезнали, е председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря й, съобщиха от МВР.  Съдия Москова и дъщеря й са опитали да се евакуират сами с „Нисан Джук“ – бял на цвят. Те са били завлечени буквално от пороя върху моста при гръцкия квартал "Василико".

ЦАРЕВО ПОТЪНА В СКРЪБ! Ден на траур за загиналите във водната стихия

От МВР разкриха още, че е забелязано мъртво тяло на жена да се носи над бурните вълни, но то е било въвлечено обратно от вълнението обратно в морето. Към този момент не може да се каже дали то е на една от двете изчезнали дами. Международен катер и катер на „Гранична полиция” се включиха в издирването и изваждането на трупа.

В квартал "Василико" е открито и тяло на мъж, чиято самоличност е установена. Той е на 61-години, родом от Смолян, и е извършвал ремонтни дейности в къщата на съдия Москова. 

ЗАПОЧНАХА ДА ОТКРИВАТ ТЕЛАТА на изчезналите в потопа

Друго труп е открито при обход на къмпинг „Нестинарка“. "По неофициални данни жертвите са повече, но тепърва ще се установяват фактите", съобщи кметът Георги Лапчев. 

“Водата отнесе шофьор, който не ни послуша и продължи по пътя. Казахме му да хвърли чадъра си и да се държи здраво с две ръце за колата си, за да имаме време да извикаме пожарната да го спаси, но той не послуша и водата го отнесе. Не знаем какво е станало с него.” Това каза Биляна, очевидец на трагедията, в Царево, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Циклонът потопил Царево
Царево Царево Царево
16

Пороен дъжд, продължил над 14 часа, потопи под вода Южното Черноморие, както и село Кости, което се намира на 24 км от брега. В най-южната община Царево обявиха бедствено положение. Внушителното количество дъжд, което в някои точки достигна 300 литра на кв. м, доведе до преливане на всички реки около Царево. В ранните часове на вчерашния ден река Велека излезе от коритото си и отряза достъпа до Царево от север. 

Ситуация 

Най-тежка е ситуацията в странджанското селце Кости, където всички домове са наводнени. Водната стихия е опустошила  къмпинг „Арапя“ и „Нестинарка“, откъдето са приети най-много сигнали за бедстващи. Поне дузина семейства, почиващи на „Арапя“, останаха буквално на улицата, след като бурните потоци разрушиха ваканционните им домове. Стихията превърна в трески бунгалата на първа и втора линия, а позиционираните там каравани бяха отнесени в морето заедно с цялото оборудване. “Връхлетя ни истинско бедствие, просто кошмар. Видяхме вода, висока два метра, като стена, която приижда и залива всичко по пътя си. Нашата каравана потъна в морето. Успяхме да я напуснем малко преди да дойде водата", разказаха туристи, преживели водния ад.

Хотели 

На бившия къмпинг „Нестинарка“ почти всички  хотели са потопени. Залялата ги вълна е стигнала  до втория етаж. "Реката изведнъж придойде, скъса моста и заля първите етажи на хотелите. Хората от ниските етажи са прехвърлени на по-високите от управата. Всичко се случи за броени минути в около 11 часа - изведнъж придойде приливна вода. Чухме, че мостът от Царево към квартал "Василико"  е скъсан", разказаха туристи, почиващи в „Нестинарка“. Някои от тях публикуваха видеоклипове, от които се вижда как хотелите плуват във вода поне 2 метра, а от заведенията и беседките стърчат само покривите. 

ТРИМА ИЗЧЕЗНАХА БЕЗСЛЕДНО, евакуират „Арапя“, „Нестинарка“ и село Лозенец (СНИМКИ+ВИДЕО)

Наводнението изправи на нокти много родители, чиито деца се оказаха блокирани в забавачката на Царево, особено след като се оказа, че яслената група е под вода. Директорката на ОДЗ Екатерина Кирова успокои родителите със съобщение в социалните мрежи. "Уважаеми родители, в ДГ "Ален мак" - гр. Царево, обстановката е спокойна. Децата ви са добре. В момента няма ток, но колегите от кухненския блок успяха да приготвят обяда и децата ще бъдат нахранени. Спалнята на яслена група "Бони бон" е наводнена, но децата са преместени в група "Мечо Пух", така че следобед родителите да си ги вземат от северния вход", гласеше съобщението на директорката.

Над 70 деца, отишли на лагер на „Нестинарка“, също са сред блокираните от потопа. Те са в безопасност, тъй като са преместени на по-високите етажи и има достатъчно храна за престоя им, увери хотелиерът. Първоначално децата бяха много уплашени, но учителите се включиха и успяха да потушат страха им. Според марица.бг. това са ученици от пловдивско училище. 

КОШМАР НА ПЛАЖА: Наводнението в Лозенец отнесе каравани и коли в морето!(ВИДЕО)

Критична бе ситуацията и в курорта Лозенец, където се наложи над тридесет туристи, сред които и малки деца,  да бъдат евакуирани. "Положението в село Лозенец беше много критично. Наводнени бяха хотели, ресторанти и къщи за гости. Наложи се да евакуираме туристите от един от най-засегнатите хотели. Настанихме ги в сградата на кметството и осигурихме вода, чай и храна", каза кметът на Лозенец Женя Гандиева.

За бедстващо семейство в Лозенец обявиха и хазаи в социалните мрежи. Те призовават за помощ, тъй като семейството е с двама седеммесечни близнаци, но колата им буквално е залята

В квартал „Василико“ в Царево пък ситуацията е значително по-спокойна, разказаха очевидци. Притесненията на хората са свързани с липсата на хляб в магазините, тъй като заради срутен мост кварталът е отцепен и няма достъп. За да не останат гладни, мъжете пълнят торбите със солети и чипсове. 

Сирени 

Още в първите минути на бедствието Лапчев свика кризисния щаб и обяви частично бедствено положение. В цялата община бяха пуснати сирените, чрез които се предупреждават хората да напуснат ниските места и да се качат на възможно най-високите части от населените места. Местните жители и туристите бяха инструктирани да не предприемат евакуация, за да не се излагат на още по-голям риск. 

БЕДСТВИЕ НА МОРЕТО! Евакуират със сирени хората в Царево (ВИДЕО)

Наводнението прекъсна на много места електрозахранването, в някои селища спря и водата, а в целия засегнат район имаше проблеми  и с мобилните връзки. 

Три моста бяха частично разрушени от водите, а един бе подкопан в основите и бе обезопасен с патрулен автомобил, който блокира движението по него.  Взето бе решение да се изчака, докато валежите спрат и водата се отдръпне. 

Заради излезлите от коритото води на река Велека и на всички други по-малки реки достъпът до Царево бе отрязан от всички страни. 

Бедствието помете Синеморец и Варвара 

Водното бедствие не подмина Синеморец и Варвара, където стотици домове и хотели също бяха наводнени. "Пътят към Синеморец е напълно непроходим заради водата, която е потопила нисък участък преди моста над Велека. Реката се излива на пътя. Тук има много туристи, които на практика са заклещени – искат да си тръгнат, но не могат, защото всички пътища са затворени", каза кметът на Синеморец Костадин Диков. В ранния следобед се усложни и обстановката по  главния път между Бургас и Созопол. Малко преди входа за града там също имаше наводнение на пътното трасе, което в района на бензиностанцията стигаше до метър височина на водния стълб. По същото време пристигнаха лоши новини и от община Малко Търново. Река Младежка  е преляла и достъпът до село Младежко е бил отрязан.  

Зам.-председателят на Общинския съвет: Нямаше прогноза за такова време

За първи път сирените в града са включени с предупреждения жителите да се качат по високите етажи, да не излизаме, да не изкарваме колите, за да не пречим на движението на специализирани автомобили. Това коментира Стела Кюмюрджиева, зам.-председател на Общинския съвет в Царево, която чакаше в офис на банка, докато дъждът спре. В къмпингите е бедствено положението, защото тези хора трябва да се изнесат оттам и да се настанят някъде, разказа Кюмюрджиева. На „Арапя“ децата са ги завивали с одеяла и са ги изнасяли от караваните през водата. Не мога да кажа колко туристи е имало в града, но беше пълен, посочи зам.-председателят. Чужденци вече почти няма. Прогнозата не беше, че ще има сериозни валежи. Рибари обаче са гледали международни сайтове, които обявиха за циклона и голяма част от прибраха лодките.

Сред очевидците на потопа е и Кирил, който има жилище в „Нестинарка“. Сутринта е слязъл до морето и видял, че не става за плаж. И не след дълго буквално всичко е било залято. Жилището му е на 4-тия етаж и е приютил хора от първите етажи. Има малко дете с тях. Обмислял е да излезе с падълборд, с който да провери докъде може да стигне, но не успял, защото се опасявал, че морето ще го дръпне. Някои от съседите му се опитвали да стигнат до колите си само с плуване, но се отказали, разказа Кирил. Обадили се на 112 още в началото, но оттам им обяснили, че имат само една пожарна. 

Силвия Петкова отмени представление, дворът на Месечков наводнен 

Актрисата Силвия Петкова също се оказа сред бедстващите на морето. С клип във Фейсбук актрисата обяви, че отменя представление заради пороите. Тя се намира в Синеморец и е блокирана заради бедственото положение вследствие на наводненията и интензивните валежи. Именно заради това се наложи да отмени представлението "Съседите отгоре", което трябваше да играе в Пловдив. Танцьорът Атанас Месечков се оплака, че заради пороите „само дворът на къщата ми в Лозенец беше наводнен, но водата вече се оттече. Планирахме ваканцията да продължи до 11 септември, но ако вали, още утре може би ще се приберем“, разказа ВИП танцьорът пред „Телеграф“. 

*По темата работиха: Елена Анастасова, Елена Иванова, Светлана Трифоновска