0

Б ългарските спасители, участвали в сложната акция по изваждането на американския спелеолог, стъпиха на родна земя. Те бяха вторият спасителен екип, отзовал се на международния сигнал за помощ. Спасяването на Марк Дики от пещерата Моджа продължи 10 дни, а самото изваждане отне 58 часа. Дики беше изваден на 12 септември малко след полунощ и е транспортиран до лечебно заведение.

Спасяване

Анри Хаздай, който е член на УС на Сдружение „Пещерно спасяване“, каза пред „Телеграф“, че в акцията са се включили 17 българи, а заедно с всички участници от няколко страни броят на екипа е наброявал 190 души.

„Марк Дики е влязъл в пещерата по повод проучването й, тогава получава медицинско усложнение – възпалена язва и кръвоизлив в стомаха. Съответно имаше много голяма загуба на кръв, съзнание. За да бъде стабилизиран, се наложи преливане на кръв, за да може безопасно да бъде изведен на повърхността жив“, каза той.


Операцията се превърна в истинско изпитание за психиката и физиката на спасителите.

Българи спасиха US учен в Турция

Димитър Христов прекарва почти седмица на дълбочина 1040 метра. „Българският екип беше през цялото време в пещерата, въпреки че само една секция беше начислена за нас”, разказа Димитър Христов.

Теодор Иванов и Димитър са едни от първите стигнали до Марк Дики, който колабира в ръцете им заради кръвоизлива в стомаха. „Имаше един момент, в който Марк припадна и трябваше да го носим на ръце”, разказа Теодор Иванов.