0

П осегателствата върху български културни центрове, унищожаването на исторически реликви, а вече и насилието над българи в Северна Македония се смята за геройство. Насилниците биват издигани в култ от обществото, а постъпките им се смятат за голям патриотизъм. Тези факти излизат дори при най-общ преглед на ситуацията за последните две години и коментарите на жители на бившата югорепублика в социалните мрежи, показа проучване на „Телеграф“.

Илия Спасески, основният нападател на македонския българин Християн Пендиков, е единственият задържан за момента за срок до 30 дни, като е обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда. „Тревожното е, че другите двама нападатели са на свобода. Нямат мерки за неотклонение и нямат обвинения. Това е още един признак, че институциите в Северна Македония не работят за българите. Нужни са реформи. Нашите евродепутати биха могли да поискат създаване на комисия по мониторинг на правата на българите в Македония и как функционират институциите там в тази посока. Тази комисия трябва да работи с правителството в Скопие в посока евроинтеграцията“ - това каза пред „Телеграф“ председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов. Според него тече публична подготовка в социалните мрежи в Северна Македония за групи, които да попречат на българи, които ще искат да посетят гроба на Гоце Делчев в Скопие и да окупират църквата „Св. Спас“, за да не ги допуснат.

Насилие

Побоят над македонския българин Християн Пендиков на фона на случващото се в съседната държава е просто една закономерност. Тя идва след серия насилствени действия спрямо българщината, колкото я има и е оцеляла през годините. Един от най-показателните случаи е от юни 2022 г., когато македонският певец Ламбе Алабаковски метна коктейл „Молотов“, запалвайки българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля. Певецът получи едва шестмесечна условна присъда за криминалното си деяние. Но отзвукът в РС Македония бе далеч по-голям. Той едва ли не бе обявен за мъченик и светец. Освен митингите в Битоля и Скопие в подкрепа на Алабаковски се стигна и до обявяването му за солист на големия коледен концерт, който се проведе съвместно с Македонската филхармония на 9 януари в Скопие. Това е показателно, тъй като при комшиите всяка година се определя по един такъв солист, допринесъл с нещо за благото на македонския народ. В случая с Ламбе е очевидно с какво е допринесъл.

Пътят

А пътят на Алабаковски към „голямата сцена“ проправиха хора като прочулия се няколко години по-рано псевдожурналист Миленка Неделковски, който на 22 септември 2016 г. разруши българската паметна плоча на връх Каймакчалан и излъчи действията си на живо във Фейсбук. Разбира се, без негативни последствия и отново обявен едва ли не за герой.

Стрелба

През октомври 2022 г. бе регистрирано първото посегателство над културния ни клуб „Цар Борис III” в Охрид. Тогава витрината на клуба бе разбита с брадва. Нападателят дори не бе задържан. Според местни българи той е Горан Иванов, родом от село Оризари, живее в Охрид. Активист на партия ДПМНЕ. Местната полиция така и не разплете случая. За да се стигне до следващия инцидент – през ноември бяха изпочупени стъклата на същия културен клуб с камъни. Имаше и стрелба от преминаващ автомобил същия месец, като че това се случваше не в Охрид, а в Бейрут. За случая бяха заподозрени трима младежи, които преминали с автомобил, хвърлили камъни и избягали. Така и не бяха задържани и обвинени. Но в социалните мрежи в РСМ извършителите се славят като герои.

Прибран

Накрая се стигна до побоя над местния българин Християн Пендиков. Нападателите му, макар й известни на полицията, не са в кауша. Прибран е само един за 30 денонощия предварителен арест, както е по северномакедонския закон. Това е професионалният състезател състезател по жиу-жицу Илия Спасески. Двамата му авери – братята Саво и Сергей Костовски, не са задържани. За сметка на това обаче „героичните“ младежи са си изтрили профилите във Фейсбук. Местни българи посочват тримата като част от криминалния контингент и лица, занимаващи се с наркоразпространение. Предполага се, че им е било платено, за да причакат Пендиков, който е секретар на българския културен клуб и да го пребият, достатъчно професионално.

„За съжаление агресията спрямо българите в Северна Македония ескалира и стига до тази кулминация и ние трябва да назовем виновниците за това. И това е целият македонски политически елит, който повече от 30 години упражнява езика на омразата и стимулира омразата към България и всичко българско и не предприема никакви мерки това да бъде ограничено. Точно заради това българите в Македония поискаха промяна в конституцията, за да се утвърди мястото им в държавата и обществото. Защото без юридическа закрила и без институциите да работят съгласно закона и той да третира еднакво всички, включително и българите, такива инциденти ще се случват и за в бъдеще“ - това каза пред „Телеграф“ активистът и защитник на правата на българската общност там Петър Колев. „Прави впечатление, че ескалацията на агресията идва, след като вече България вдигна ветото и пречките към преговорите с ЕС.“ 

Целия разговор с Петър Колев можете да прочетете в следващия брой на вестник "Телеграф"!