0

Б лизо три седмици ще зарязваме лозята за Трифон, сочи проучване на „Телеграф“. Празникът на много места започна вчера на 1 февруари на православния Свети Трифон, но масово винарите готвят пищни тържества около 14 февруари, които продължават и следващите дни. Лидерът на Винената партия Иван Лулейски и още десетки симпатизанти започнаха празника със света литургия в църквата „Свети Георги Победоносец“ на село Черниче. След като свещеникът освети водата за поръсване на лозите, Лулейски и съпартийците му зарязаха лозовите пръчки в двора на храма, в който се пазят частици от мощите на свети Трифон. Те бяха донесени преди години от покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил.

Илинденци

В селото на керацудата Илинденци, Струмяни гости наблюдаваха шествието на боговете Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, Трифон и Ярило на народите, населявали тези земи. В ритуала "Розалии" те преляха вино над лумналия огън, а високият пламък показа, че годината ще е плодородна. Отец Георги Сарадинов отслужи водосвет и с кмета на Струмяни Емил Илиев зарязаха лозята, където се отглеждат около 1600 дка лози, от които близо 300 дка с ароматната керацуда.

Гърци

В Делчево бяха дадени 134 проби от над 50 производители, включително и от Гърция, за конкурса за най-добра ракия. Днес лозята в Делчево ще зареже вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщи БТА. В Елхово компетентно жури оценява най-доброто вино за 2024 г., като участниците трябва сами да са го произвели в категорията бяло и червено. В село Змейово, Старозагорско, след зарязването бе избран за тазгодишен Цар Трифон винопроизводителят Йордан Петров.  В Априлци пък  спечелилите в конкурса „Винария 2025 г.“ за местни винопроизводители ще получат за награда буре за вино, вечеря в елитен ресторант с шеф-готвач, а специалната награда от кмета на Априлци Тихомир Кукенски са два кубика дърва за огрев за най-възрастния участник. На 1 февруари започнаха да събират непрозрачни бутилки с еликсири от участниците в конкурса за домашно вино във Вършец. Последният срок е 12 февруари,  дегустациите ще са на 13 февруари в центъра на курорта, а победителите ще бъдат обявени на 14 февруари, когато тържествено ще се зарязват лозите.

Снимат се на филмов декор

Истински фурор ще направят 15 изби от Долината на Струма в района на Мелник, Сандански и Петрич около 14, 15, 16 февруари. Всяка от винарните е подготвила специални тържества, зарязване, дегустации, съобщават те на страницата си в социалната мрежа Фейсбук. В Мелник приканват гостите си да се явят с носии и подходящи обувки, за да влязат да зарежат лозето. Там ще ги очаква Николина Чакърдъкова, дегустации, турове и веселие. Всички, които желаят, могат да се снимат на фона на филмовия декор на тв сериала „Вина“.

Албена Симеонова продаде розето си в Берлин

Албена Симеонова, председател на Българска асоциация биопродукти продаде колекцията си розе от БГ сорта Сторгозия в Берлин. Това тя съобщи на „Телеграф“, след като се върна от световния панаир за храни „Зелена седмица“, където остана до последния ден. Заслугата тази година е основно на сина ми, Симеон Вангелов. Младежът се върнал от Колорадо Спрингс, където е студент, организирал бригада, обрал гроздето и го закарал в избата, а после стоял близо две седмици да го продава на щанда на „Зелената седмица“, разказа Албена Симеонова, която заряза лозята в Любеново с приятели вчера. 

Автори: Светлана Трифоновска, Владимир Симеонов

Задава се празник на пачата

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Задава се празник на пачата и пръжките  в русенските села Бабово и Голямо Враново. 

Как се приготвят традиционните ястия от свински уши, крака и от шарено свинско месо със сланина ще покажат стопаните от свинекомплекса в русенското село Голямо Враново на 1 март. Идеята за кулинарния празник дошла, след като се оказало, че пръжките собствено производство са едни от най-търсените продукти във фирмените магазини. Клиентите ги харесвали, затова от свинекомплекса решили да покажат как ги приготвят. В Русенския край специалитетът от шарено свинско месо е известен като джумерки.