0

"Ако не стане в първия мандат, няма да стане и във втория при тези заявки на партиите. Не се меся в работата на Мария Габриел, но тя трябва да продължи и да направи правителство", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той посочи, че все още се надява на разума на политиците за съставяне на правителство. "Днес показахме, че на ГЕРБ може да се има доверие", каза още той.

Борисов припомни, че от много години много политици искат оставката на Иван Гешев, но до момента не се е разразявал скандал като този, на който сме свидетели.

„При този скандал това ни прави по-убедени, че политическата класа може да се меси само със закони. Законите на Крум Зарков ще бъдат приети от нашата партия“, обеща той.

„Ние пред нашите избиратели и евроатлантически партньори съм поел ангажимент законите на Крум Зарков да бъдат приети. Говорили сме го навсякъде във всички зали, във всички градове. Този, който е писал тези закони носи отговорност, между първо и второ четене могат да се направят промени, но това законодателство трябва да бъде прието“, добави Борисов.

Той изтъкна, че водената от него партия е изпълнила думата си. „Изпълнихме ангажимента си към ПП-ДБ, т.нар. „джентълментско споразумение”, гласувахме председател на правната комисия. Нямат мотив да казват, че има криза в доверието”, допълни Борисов.

Относно възможността да бъде гласуван редовен кабинет с втория мандат, той заяви: "Господин Карадайъ направи няколко изчисления. Без ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН стават 152-ма против. Ако правителството не стане с първия мандат, няма да стане и с втория."