0

З апочна делото по определяне на мярката на неотклонение на бизнесмена Васил Божков. Той бе доведен в сградата на Съдебната палата в София при изключителни мерки за сигурност, видя "Телеграф". 

СЛЕД ИЗНЕНАДВАЩОТО ЗАВРЪЩАНЕ: Часове наред разпитваха Васил Божков (ВИДЕО)

В Съдебната палата има над 20 униформени служители и цивилни. Пред сградата пък са паркирани четири джипа с частната охрана на бизнесмена.

Съдия Христинка Колева предупреди, че по делото има секретни материали и процесът по мярката за неотклонение може да бъде при закрити врати.

Прокурор Ангел Кънев от СГП настоя за налагане на мярка за неотклонение на Васил Божков "задържане под стража".  "Прокуратурата може да иска, каквото си иска" заяви бизнесменът в съдебната зала в отговор на искането за постоянния му арест.

ИЗВЕДОХА ГО ОТ ВИП ТЕРМИНАЛА: Разпитват Божков като свидетел по дело за рекет (ВИДЕО)

По време на заседанието от Софийската градска прокуратура представи доказателства, че Васил Божков е контактувал активно по имейл с Евгений Пригожин и множество руски граждани. Това е ставало по време на конфликта в Украйна и преди това, по време на анексирането на Крим.  Посредник в контактите му с Евгений Пригожин, Игор Сечкин и Алексей Гарбер от "Роснефт" бил съдружникът на Васил Божков – Георги Попов.

ПРИГОЖИН ЗАГИНА в самолетна катастрофа! Руснаците разследват трагичния инцидент (ВИДЕО)

От материалите на прокуратурата стана ясно още, че Божков е притежавал 51% от фирма за рулетки в Крим, развивал е и бизнес с Пригожин.  Бизнесменът и поддържал активна връзка по имейл с ръководителя на частната армия "Вагнер" до смъртта му преди няколко дни. Комуникацията между двамата започнала преди три години и половина.

Според прокурор Ангел Кънев има данни, според които той активно е комуникирал и с лица от България, заемащи висши държавни длъжности и народни представители. Освен това Божков е разследван за неплатени данъци от хaзарт и в Молдова.

След тези разкрития на Васил Божков му прилоша и му разрешиха да седне. Съдия Христинка Колева скастри прокуратурата, че държали Божков жаден и гладен в Съдебната палата от 8.30 ч. сутринта, до старта на делото в 16.30 ч.

Преди съдът да се произнесе Божков настоя за по-лека мярка. "Аз многократно писах писма до главния прокурор, но той не искаше да се върна от Дубай. Друго няма какво да кажа. Моля за мярка различна от задържане под стража", заяви той. Адвокътат му Георги Гатев пък посочи, че задържането на клиента му "прави удоволствие на простолюдието".

В крайна смекта Христинка Колева определи Васил Божков да остане за постоянно в арестта.