0

"Аз съм системен играч и системен политик. Днес следобед ръководството, включително и изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", ще бъдат изслушани в Комисията по здравеопазването". Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Асен Василев даде рецептата как да се излезе от ситуацията с „Пирогов”, подчерта Борисов във връзка със сътресенията в най-голямата спешна болница. И допълни: "Всички ние се опитваме да си обясним защо има проверки само в една болница - "Пирогов". В следващия момент, когато се усетиха, че е много поръчково, пуснаха проверка и на другите болници".

По думите му "министър Христо Хинков си е на ПП-ДБ", в никакъв случай не е министър на ГЕРБ.

"Вчера Асен Василев дойде и направи изявление, заедно с председателя на финансовата комисия. Направихме корекциите, които искахме и днес ще гласуваме данъчните закони. Това, което му обещах, е 15% увеличение по европейска директива да го подкрепим, въпреки съпротивата на част от нашите депутати", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той коментира и дерогацията за внос на руски петрол: "Аз мисля, че трябва отново да стъпим на това, което казаха ЕК и европейския комисар - колкото може най-скоро да влезе в сила. ПП-ДБ не трябва да се притесняват, ако тя влезе веднага. Гарантирам, че, ако влезе веднага, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, подавам оставка от партията".

Днес НС ще гласува отпадане на дерогацията от 1 януари 2024, предаде Darik.News.

Относно безпрецедентната ситуация с избора на председател на СОС, Борисов заяви: "Ние сме опозиция в София. Софиянци това си избраха. Не сме водили разговор по темата с ПП-ДБ.