0

Б СП ще направи последен опит за съставяне на правителство в настоящния парламент. Държавният глава Румен Радев връчи папката с третия проучвателен мандат на шефа на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски.

"БСП успя да запази добрия тон и да търси консенсус. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, справедливост, солидарност и свобода, са и ценности, от които трябва да се води всяко едно българско правителство", заяви Радев при връчването на папката. 

Бойко Кичуков

От своя страна Свиленски увери, че ще положат всички усилия да съставят редовен кабинет. 

На излизане от "Дондуков" 2 Корнелия Нинова обяви, че те настояват да запазят сегашните си министри. "Намериме се в тежки кризи, трябва да се носи политическа отговорност", обяви Нинова и допълни, че от вторник започват разговори за съставяне на кабинет. 

Бойко Кичуков

От левицата обявиха готовност да преговарят за нов кабинет с партньорите си от доскорошната четворна управляваща коалиция - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ“ и "Демократична България". Според тях премиерът трябва да бъде от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Изключват обаче това да бъде Петков.

Социалистите ще говорят и с отцепилите се от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Ако третият мандат в този парламент не бъде изпълнен, президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи четвъртото си служебно правителство и да насрочи предсрочни избори.

Радев вече коментира, че при такъв вариант най-удачно е изборите да са в началото на октомври.

Трети път трети мандат за БСП

ГЕРБ получиха папката, но веднага я върнаха

ОФИЦИАЛНО: Асен Василев връща празна папка на Румен Радев