0

В събота е имало хакерска атака към сайтове на правителството, съобщи БНТ. Групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.

Екипите по киберсигурност са готови да реагират при нови атаки. 

Според телевизията атаката е била от типа DDoS, т.е. в рамките на кратък период от време (около секунда) се генерират милиони заявки за достъп до определен сайт.

На подобна атака сайтове у нас са били подлагани и преди години и те имат защита.

По-късно от президентството съобщиха, че интернет страницата на администрацията на държавния глава е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта.

Уточнява се, че са предприети мерки за намаляване на въздействието на атаката. „В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него”, допълват от прессекретариата на президента.

Стана ясно, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала във връзка с разпространената информация за хакерска атака срещу български сайтове. Атаката е била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга. Прокурор в СГП незабавно е разпоредил извършването на проверка по наличната информация. Тя е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.