0

Г олемият наплив от българи по плажовете в Северна Гърция доведе в страната много гастролиращи крадци, предимно наши сънародници. Проверка на „Телеграф“ показа, че случаите на кражби на автомобили, както и на вещи от тях в тези райони на южната ни съседка, са зачестили. Набезите стават в часовете, докато собствениците на возилата са на плаж.

Оказа се, че повечето ни сънародници, пътуващи по туристическите дестинации в Гърция, са придружавани и от родни крадци, джебчии, ало-измамници и въобще хора, практикуващи дейности от целия спектър на Наказателния кодекс. Разбира се, силна конкуренция на нашите престъпници правят румънски и албански банди. Нашите обаче в последните месеци са особено активни, и то предимно в района на Халкидики.

Проникване

Преди дни българско семейство се оплака, че колата им е била разбита в курортното селище Кариани, близо до Офринио, много популярна дестинация за сънародниците ни. Апашите са отмъкнали пари, документи и всичко, което е представлявало някаква ценност. И това не е изолиран случаи. Също в рамките на месеца, джип Volvo XC60 е задигнат, след като апашите проникнали през нощта в квартирата на семейство от България. Ошушкали всичко по-ценно, намерили и ключовете на автомобила и отмъкнали и него. Случката е от Никити, Халкидики. Апашите са задигнали също и пари и лични вещи на нашенците. Преди да откраднат колата, бандитите влезли в къщата, в която спи семейството, и вземат ключовете и парите от портмонетата. Месец по-рано пък 35-годишен българин бе задържан от полицията в Каламата след опит да изнасили туристка. 24-годишната германка била заплашена с хладно оръжие от сънародника ни. Нашенецът бил особено нагъл, тъй като я атакувал на публично място привечер. Охранителни камери са заснели действията на нападателя и той е задържан още същия ден. У него е намерен железен прът, дълъг 82 см, който се квалифицира от гръцката полиция като хладно оръжие.

Стойност

Служители на полицията в Полигирос арестуваха трима души от България, които разбивали паркирани автомобили по плажовете на Халкидики. Твърди се, че тримата извършители са прониквали в колите, паркирани по плажовете, и са ги остъргвали. Вадили всичко, което може да се счита за ценност. Плячката им в някои случаи надхвърля 1000 евро, а при друг от обирите общата стойност на откраднатите вещи достига дори 7100 евро. Спипани са, след като правят удар на плажа Каворотрипес. Проникнали в паркирана кола на летовничка, взели чанта с лаптоп и други електронни устройства на обща стойност 660 евро. Установи се, че същата група от август 2019 г. до юли 2022 г. е разбила още 4 коли в крайбрежните райони на Халкидики, както и една в Солун. Тримата извършители са задигнали общо 5020 евро в брой и електронни устройства на стойност 7500 евро според показанията на потърпевшите. Част от откраднатите вещи, открити в ръцете на извършителите, са върнати на законните им собственици по предвидения в закона ред.

Ефективни

Летовници се оплакват, че са им отмъкнати плажни принадлежности, фотоапарат и други дребни неща от раницата, докато се къпели в Бяло море. Оказа се, че извършителите са двама български граждани от град Левски, които гастролирали като джебчии в Гърция.

Преди седмица други двама наши граждани на 51 и 36 години получиха ефективни присъди по 10 години затвор от Солунския съд. Те са осъдени за случай от септември 2022 г. като част от по-голяма банда, която събира данни от банкови карти. Българите поставили механизъм за кражба на данни в слота за банковата карта на банкомата, както и камера, закрепена към корпуса на АТМ, за да записва ПИН кода, който въвежда собственикът на картата. След сигнал полицията установила, че извършителите са монтирали три такива механизма на банкомати в Солун в периода 16-18 септември. Така те са събрали данни за най-малко 665 банкови карти, които са анулирани.

Последно

Най-прясната случка е от последния уикенд. Около 3 часа следобед в събота, на паркинга над плаж Корона до Офринио, е разбита кола на нашенци. Счупени са 2-те странични стъкла на колата и са взети две раници с устройства - лаптоп, ipad, телефони, документи и кеш от купето. Станало е за минути, докато семейството проверява дали има места на плажа. Местни коментират, че преди години не са се заключвали, докато сега партерите на къщите са с решетки заради все повече инциденти.

Дипломата, Ужаса и Паяка обират по плажовете

Апаши от Перник с цветисти прякори като Дипломата, Ужаса и Паяка изтърбушиха плажовете на Бяло море миналото лято. Тогава десетки българи, които имат имоти в Гърция, се оплакаха от зачестилите набези на бандитите. Полицията и посолството ни бяха залети и от множество сигнали за случаи и на разбити коли, паркирани до плажовете. Бандата на Дипломата атакува най-баровските имоти в Северна Гърция. Ужаса и хората му, които бяха част от Люлинската банда навремето, също предпочитат домовите кражби и проникват в къщи на по-богати гърци. Паяка заедно с хората му пък задигат коли и ги разфасоват на място, след което пласират частите в различни сервизи в южната ни съседка. Оперативните данни сочат, че и това лято същите групи отново са се активизирали и действат на същите места.

*Захари Белчев, Иван Петрински