0

"Моето подозрение е в това съвпадение - освобождават ме, на следващия ден трябва да се затвори сделка с доста по-ниски цени, има жалба от "Теракорп", трябвало да ми предадат някакви поздрави - че всъщност съм пречка за завръщане на модела ГЕРБ-ДПС в НКЖИ". Това каза в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS Гергана Алексова, която в сряда бе уволнена като зам.-директор на НКЖИ.

На въпрос как е научила за уволнението си, тя отговори, че е била извикана в кабинета на генералния директор на компанията. Там са били двамата: "Точните думи бяха: "Аз много добре работя с тебе, нямам забележки към твоята работа, но така ми наредиха". Алексова попитала кой му е наредил. "Каза, че министърът му е наредил", посочи тя и уточни, че не е било споменато името на служебния министър Христо Алексиев.

Вчера Алексова написа във Facebook, че е изпълнявала разпореждане на генералния директор Златин Крумов. "Разпореждането му беше, че трбява да се прекрати сделката за горивата с "Теракорп", която и към този момент беше  доставчик на НКЖИ. Договорът с нея е сключен след борсова сделка на Софийска стокова борса на 13 май. Аз на 12 май в 5 часа вечерта си подписах допълнителното споразумение за зам. ген. директор".

На въпрос кой стой зад "Теракорп" Алексова отговори, че в медиите се спекулира с името Кирил Добрев. „Ще има спекулации - поне от медиите, което разбирам, че освобождаването ми е заради този договор и че трябвало да ми бъдат предадени поздрави от един човек. Чета, че трябвало да ми бъдат предадени поздрави от Кирил Добрев. Не са ми предали поздрави от него. Чета го в медиите. Дали е вярно или не може би трябва да каже този, който е трябвало да ми предаде поздравите".

На обвинението, че заради нея компанията е останала без горива, Алексова отговори, че тя е била без горива известно време преди сключване на сделката на 13 май. "В момента компанията има горива за още 10 дни. Поне така твърди самият генерален директор и поделенията, които потребяват тези горива на едро -течните горива".

Алексова нарече манипулация всички обвинения. Отрече да е политическо назначение и обяви, че ще обжалва уволнението си. "Аз съм уволнена не за некомпетентност - за това има отделен член в Кодекса. Аз съм уволнена, защото бройката "ръководител международна дейност е съкратена".