0

С тана ясно как покойната Мария Лалчева "навъртяла" сметка за ток в размер на 90 лева след натрупани лихви. 

След като уведомително писмо за потребен през юли и август 2023 година неплатен до момента ток е било изпратено на партидата на Мария Лалчева от село Мирково, която била починала преди 8 години. В него се съобщавало за дължими 48,28 лева, сума, която с лихвите стигнала над 90 лева, и имало предупреждение, че абонатката ще бъде дадена на съд.

„Чудото“ с даване на мъртва жена на съдия-изпълнител бе съобщено от снахата на длъжницата пред Нова телевизия. Това обаче се оказа, че не е чудо. Киловатчасите са навъртени на електромер с партида с клиентски номер, който продължава да се води на името на починалата.

ШЕПОТ ОТ ОТВЪДНОТО: Покойница навъртя сметка за ток!

Причината е, че никой не е заявил пререгистрация на тази партида до момента, обясниха за „Телеграф“ от „Електрохолд“. В имота има два електромера с две партиди. Едната партида и електромер са за монофазен ток и никога не са били на името на Мария Лалчева, а на други лица. При продажбата на имота новите собственици са ги пререгистрирали на свое име. Втората партида е за трифазен ток, само тя е на името на починалата, не е била пререгистрирана и продължила да се води на нейно име. Това лято новите собственици или друг потребител се включил и ползвал ток от трифазната партида, измерен от втория електромер.

За да не се получават подобни „чудеса“, наследниците трябва да закрият партидата на починалите си родители и да извадят нова на свое име.