0

Л идерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутатите си в партийната централа, след като ПП напуснаха залата и обявиха заедно с ДБ, че няма да се връщат вътре заради реставрацията на хартиената бюлетина, закриването на район "Чужбина" и ликвидирането на обществения съвет към ЦИК.

Борисов разкритикува своите народни представители, че като предшествениците си гледали промените в закона цяла нощ на заседанието на правната комисия. Той обяви, че сегашният Изборен кодекс не е проблем за ГЕРБ и настоя депутатите на ГЕРБ да върнат закрития от правната комисия обществен съвет към ЦИК, район "Чужбина" и да поискат гаранции от Христо Иванов за машините, ако той ги даде - да направят така, че да не ги причисляват повече към "хартиената коалиция". 

"Вместо да се учим от грешките на нашите предшественици - партиите на статуквото, които на Разпети петък цяла нощ приемаха Избирателен кодекс, сега и вие проявявате драматизъм, като показвате, че и ние можем да работим цяла нощ", скара им се Борисов.

Той подчерта, че на тези избори ГЕРБ е победила с правилата, създадени от ПП, ДБ, БСП и ИТН, както и с техния вътрешен министър.

"Услужливо се опитват да забравят, че промените в ИК бяха внесени от БСП. Някой се опитват да ни привързват като хартиена коалиция", каза още Борисов. Той подчерта, че ГЕРБ е обещала да върнат и хартиените бюлетини заради съмнения в честността на машинния вот.

"Ние искаме честност и справедливост. Общественият съвет не само, че не трябва да бъде закрит, а го удвоете. Нека всички да са там. Помолете ЦИК да вкара още в този обществен съвет, за да има повече прозрачност. Предлагам да говорите с колегите много разумно да направите всичко възможно, за да гарантирате сто процента честността на тези машини", призова парламентарната си група лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че темата за съмнението в машините е била повдигната и по време на вота в Щатите. Борисов призова и район "Чужбина" да бъде оставен.

"Не, ние нямаме никаква изгода. Искаме справедливост. Днес някой от ПП каза "посягане на демокрацията". Ами значи цяла Европа е без демокрация тогава. Намери го и Христо Иванов, и го попитай дава ли ти гаранция за машините. Ако ти дава, да ни докаже", обърна се той към Десислава Атанасова по повод протеста на ПП и ДБ срещу връщането на хартиената бюлетина.

Според Борисов бившите управляващи с такива декларации се опитват да отклонят вниманието от наследството, което са оставили.

"Изобличихме ги в огромни далавери в газа, в петрола и удара, който наносеха на енергетиката. Те нямат какво друго да говорят, защото те губят избиратели. Нека всички, които са и в чужбина, да имат право да гласуват. Попитайте Христо Иванов дали дава гаранции за машините, ако дава - добре. Няма повод да ни наричат "хартиена коалиция", това е предложение на БСП. Проблемът им е, че трябва да избягат от Маришкия басейн, от горивата и от това, което са привили в ББР. Ясни са ми какво целят ПП. Говорете с ДБ и гарантирайте честността на изборите", нареди още на депутатите си Борисов.

От ГЕРБ-СДС са готови да оттеглят някои от предложенията си за промени в Изборния кодекс, стана ясно от думите на Десислава Атанасова в Народното събрание минути, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ръководството на парламентарната група да отстъпи в името на консенсуса.

Атанасова отбеляза, че от формацията са готови да оттеглят частта с Обществения съвет, както и за заявленията за разкриване на изборни секции в чужбина, но не даде заден за хартиената бюлетина.

"Чувстваме се длъжни да отговорим, защото от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" направиха редица спекулации по темата за гласуването с хартиената бюлетина", каза тя. "Темата за гласуването на хартия или с машина е тема, по която сме говорили много. Припомням, че в момента обсъждахме и подкрепихме проект на БСП за даване на възможност на българските избиратели да имат избор дали ще гласуват с хартиена бюлетина или с машина'', посочи Атанасова.

Тя подчерта, че разговорът с Изборния кодекс няма нищо общо с разговора за правителство, както го обвързаха от ПП и заяви, че разговори за правителство между ГЕРБ и БСП няма да има.