0

П арламентът гласува кабинета „Денков – Габриел“ на извънредно заседание.  В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

Припомняме, че до тук се стигна, след като в понеделник ПП-ДБ върнаха папката на президента Румен Радев, а час по-късно той издаде указ. 

По думите на председателя на Народното събрание Росен Желязков процедурата е позната – представя се кандидатът за министър-председател, а той представя кандидатите за министри и структурата на кабинета.

Според него кандидат-премиерът може да направи политическо обръщение и декларация или да представи приоритетите на управлението, след което има възможност за дебат и се провеждат гласуванията – за министър-председател, за структура на кабинет и за персоналния състав, уточни Желязков.

Президентът Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание.

След церемонията по полагане на клетва в сградата на Народното събрание, държавният глава ще приеме на „Дондуков 2“ състава на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, назначен на 3 февруари 2023 г.

На въпрос дали е оптимист, че редовният кабинет ще бъде подкрепен в пленарната зала, председателят на Народното събрание заяви, че има заявено политическо мнозинство. Желязков изрази надежда, че бъдещото редовно правителство ще бъде по-успешно от последното такова през последните две години.