0

Ц елта на меморандума е отново да върне фокуса върху това защо сме направили това правителство, защо има Народно събрание, което трябва да си довърши работата. Това каза министър-председателят Николай Денков пред журналисти в Париж, след срещата си с френския президент Еманюел Макрон, в коментар по повод меморандума за управление, който от „Продължаваме промяната – Демократична България“ предложиха на ГЕРБ-СДС, съобщи БТА.

ИДВА ЛИ КРАЯТ НА СГЛОБКАТА? Бойко Борисов: Избори 2 в 1 са логичен завършен на тази некоалиция

Петков: Меморандумът не е ултиматум, предлагаме да стигнем до разбирателство

Много ясно беше казано, че меморандумът е представен като входна точка за разговори и преговори. Основното в този меморандум е, че ние трябва отново да се фокусираме върху реформите, които предстоят, посочи Денков и допълни, че това включва попълване на регулаторите и на антикорупционната комисия, както и промени в Закона за съдебната власт. 

Текстът на меморандума беше изпратен няколко часа преди това на Мария Габриел. Тя го е видяла предварително, предполагам, че го е изпратила на Борисов и на другите ключови лидери, които подкрепят правителството, отговори премиерът на въпрос дали меморандумът е предварително обсъден с вицепремиера Мария Габриел и изненадали ли са с него ГЕРБ.

Николай Денков подчерта, че ако се погледне случващото се от декември насам, липсва напредък по реформите, които са поставяни винаги в основата на развитието на страната и заради които е направено това правителство. Той допълни, че в това отношение не мисли, че трябва да има изненадани от меморандума. „Това са същите приоритети, същите задачи, просто с желанието да ги дефинираме по начин, по който не може да се отклонява вниманието от тях“, заяви министър-председателят. 

Той припомни, че преди три седмици с Мария Габриел са се разделили с идеята, че ще обсъдят министрите, след като тя направи преглед на тяхната работа и след като проведе разговори с тях. „Това досега не се е случило. Не сме провели разговора с нея“, обяви Денков. Има още време, отговори премиерът на въпрос дали закъсняват с план-графика за ротацията и допълни, че нищо особено няма да се случи, щом ГЕРБ имат конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) на 6 и 7 март. Премиерът отново потвърди, че правителството ще подаде оставка на 6 март, защото тогава се навършват девет месеца управление. Чакам г-жа Габриел да се обади, когато е готова, за да седнем и да обсъдим, каза още министър-председателят. 

Начинът е да седнем на масата за преговори, коментира Николай Денков, попитан ако партньорите на ПП-ДБ не приемат условията в меморандума, има ли начин да не отидем на избори и какъв е той. Това, което ние видяхме, е, че след забавянето по отношение на тези ключови реформи трябва да намерим начин да ускорим процеса, посочи Денков.

Всичко това е въпрос на преговори. Искам да подчертая много ясно, че това е детайл в голямата картина, каза премиерът в отговор на въпрос водени ли са разговори за разделяне на позицията на външния министър на две и дали той би се съгласил. Голямата картина е, че това правителство и това Народно събрание има смисъл да съществуват, ако продължат да изпълняват това, което е записано в управленската програма, и реформите, заради които сме се събрали заедно в това правителство, коментира още министър-председателят.