0

С 96 гласа "въздържал се" и 3 "против" парламентът отхвърли предложените от БСП изменения в Кодекса на труда, които предвиждаха обезщетенията за отглеждане на деца до 2 години да се обвържат с размера на минималната работна заплата. 

Сега това е твърда сума, която се определя всяка година с бюджетите на държавното обществено осигуряване. Предложението предвиждаше обезщетението за майки на деца от 1 до 2 г. автоматично да се вдига с минималната заплата. През тази година то е 710 лв.  

Това обезщетение в момента се ползва от по малко то 30 хил. души. Това струва около 96 млн. лв. Въпрос на политическа воля е да приемем това решение. Виждате в момента за какво се харчат пари, обясни соцлиделката Корнелия Нинова. Тя беше категорична, че демографската криза е един от най-големите проблеми и трябва да се намерят комплексни мерки. 

Шефът на социалната комисия Георги Гьоков също бе категоричен, че във време на криза трябва да се подкрепят младите семейства. Припомни, че има възможност майките да се върнат на работа и да получават и половината от майчинството.  

Червените очакваха подкрепа от ПП-ДБ. Подкрепа дойде от "Възраждане", които са на мнение, че българското семейство трябва да има стабилност на доходите през втората година на майчинството. Това е малка стъпка, но в правилната посока, изтъкна Георги Георгиев.

Въпреки призивите предложението беше подкрепено от едва 60 депутати от "Възраждане", БСП, ИТН, 1 народен представител от ГЕРБ-СДС, двама от ПП-ДБ и от единствения нечленуващ в парламентарна група.