0

97 педагогически специалисти все още се търсят в София за свободни длъжности в различни училища. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието – София-град, пред „Телеграф“. Повечето училища, в които е имало свободни места за учители, са успели да си намерят кадри, преди да удари първият звънец на новата учебна година. Но все още има няколко, които още търсят преподаватели. Има дори свободни места и за седем заместник-директори.

ИЗСЛЕДВАНЕ ПОКАЗА: 70% от учителите не са на „ти“ с AI!

Най-трудно се намират учители по математика. В София има девет свободни позиции за преподаватели по този предмет. Много трудно се намират и учители по компютри. Това е нормално, тъй като заради високите заплати има отлив на IT експерти към частните компании. В софийските училища свободните места за тези специалисти са седем. Толкова са и липсващите учители по английски. Търсят се и петима преподаватели по български език и литература. Кът са и педагозите, които водят занималните в начален етап, както и ресурсните учители.

ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА: Частният урок удари 40 лева!

Майчинство

Системата обаче работи нормално. Учебната година започна без проблем, коментираха от Столичното регионално управление по образованието. Част от работните места останали незаети заради нормалната мобилност на педагогическия персонал, както и заради излизане на учителки в майчинство. Поради тази причина много често обявите са за работа по заместване.

ПЪРВИ ЗВЪНЕЦ: Начало на новата учебна година!

Освен преподаватели различни училища търсят и кадри, които да назначат на свободни позиции сред непедагогическия персонал. Различни школа имат нужда от шест медицински сестри, както и от хигиенисти, портиери, готвачи.

Столицата е на първо място по привличане на млади учители в страната, коментираха още от РУО-София-град. От 18 700 педагогически специалисти тези до 30-годишна възраст са 2383. Учителите се грижат за 142 500 ученици в цяла София.

НЯМА ДАСКАЛИ: 2500 пенсионери спасяват новата учебна година!