0

Д ве момченца спорят за титлата бебе на 2023 г. Малките герои идват на бял свят по едно и също време, но в различни градове. 

Едното се появява в Пловдив, а другото в София точно една минута след полунощ на 1 януари. Така те стават първите новородени за новата година. Малкият Йоан се ражда в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги“ и изплака в ръцете на баща и дъщеря лекари. Д-р Ямаков и д-р Ямакова - Владова са първите, които посрещат сина на Екатерина. Момченцето е с тегло 3430 грама и височина 51 сантиметра. По абсолютно същото време в столичната АГ болница „Майчин дом“ на бял свят идва още едно момченце с мерки 3300 г и 49 см.

Поверие

Малко повече от два часа по-късно новогодишен плач се чува и в друга столична болница -  „Надежда“. Новороденото отново е момченце, което се ражда чрез спешно секцио. Почти по същото време - в 2,45 ч., момченце проплаква и в МБАЛ-Шумен. Мъжки рожби са първите бебета за годината също в Хасково, Ботевград, Асеновград и Тутракан. Според народните поверия, когато първото дете е момче, годината ще е мирна и здрава. 

Наваксване

Макар и в по-късните часове от първия ден на новата година, момиченцата започнаха да наваксват изоставането. В Казанлък първото бебе се ражда в 7,40 ч. сутринта и е момиченце. То проплаква в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Точно час по-късно в Стара Загора 16-годишна тийнейджърка става майка също на момиченце. Първородното дете на Сийка е родено недоносено в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и тежи едва 1,4 кг. Малко след нея на бял свят в болницата идват още две момичета и едно момченце. Момиченца са и първите за годината бебета на морето - в Бургас, Варна, а също и в Търговище и Ловеч.