0

Д ва месеца преди евровота, София беше домакин на форум за развитието на Европейския съюз с поглед върху Западните Балкани. У нас за събитието пристигна еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, съобщи N OVA.

Шест години след като българското европредседателство постави на масата разширяването към Западните Балкани, темата отново беше повдигната. На форума „Европейският съюз се среща с Балканите” еврокомисарят по разширяването Оливер

Вархеи направи равносметка за изтичащия мандат на Европейската комисия.

„Започнахме мандата с три държави кандидатки, днес имаме девет. За три е дадена светлина за преговори. Днес имаме ясна програма за ускоряване на същинската интеграция. Това означава преодоляването на различията в икономически план”, заяви Оливер Вархеи, еврокомисар по разширението.

В момента със статут на страни-кандидатки са Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Турция и Украйна. А Косово е потенциален кандидат. От тези страни само две не са на Балканския полуостров.

„Интеграцията в Европейския съюз, в Европейското общо пространство на върховенство на правото, на общия пазар на хора, стоки, услуги и капитали, е единственият жизнеспособен път за развитието на региона на Балканите”, заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

С наближаването на евровота, европейски депутати заговориха и за пътя, по който Европа ще поеме след 9 юни.

„Ние днес трябва повече от всякога да си задаваме въпроса искаме ли да продължаваме да сме в един съюз, който е разхлабен сам по себе си, върши малко и ненавременно понякога”, заяви Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ.

Малко по-късно еврокомисарят Оливер Вархей се срещна и с президента Румен Радев. В разговора е обсъдена перспективата за разширяване не само към Западните Балкани, но и Украйна, Молдова и Грузия.