0

Е вропейската агенция "Фронтекс" засилва присъствието си в България и увеличава служителите си от 150 на 500-600, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Той уточни, че това се прави по искане на страната ни. Допълнителните сили се очакват от 20 март.

Стоянов заедно с изпълнителния директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" Ханс Лейтенс е на ГКПП "Капитан Андреево".

Шефът на ГДГП главен комисар Антон Златанов пред „Телеграф“: Готови сме за Шенген и по суша

Според Лейтенс страната ни е готова и за сухопътен Шенген.

Той увери, че България може да разчита на пълната подкрепа на "Фронтекс" за засилване на граничния контрол, подобряване на процедурите по връщане, както и за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС.

"България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС", изтъкна шефът на "Фронтекс".

Лейтенс изрази категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на страната ни.

МВР министърът посочи, че са установени пет случая на насилие от страна на български гранични служители към мигранти, като всички те са дисциплинарно наказани, но не уволнени. По негови думи тези случаи намаляват през годините, но за да изчезнат напълно, се провеждат допълнителни обучения.

Антон Златанов с годишен отчет: Вече няма жандармерия по границите!

На свой ред шефът на "Фронтекс" отбеляза, че в тази връзка се прави непрекъснат мониторинг. Той подчерта, че за службата е важно да се спазват човешките права.

Стоянов отчете спад от около 80% на броя на нелегалните мигранти на българо-турската граница спрямо миналата година.