0

П ред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подадох оставка като прокурор на 19 юни, като изразих писмено желанието си да напусна съдебната система. Девет дни по-късно, по незнайни причини, няма произнасяне по същество относно заявлението ми за напускане. Това пише във Фейсбук профила си бившият главен прокурор Иван Гешев.

Ето какво още казва той в публикацията си:

„Както е известно, с указ на президента на Република България от 15.06.2023 г., по предложение на Пленума на ВСС, бях освободен от длъжността главен прокурор за думите "политически боклук, извинявам се за израза”.

Това обаче не ме освобождава от длъжността прокурор в Прокуратурата на Република България, тъй като този акт е от изключителната компетентност само и единствено на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, а не на Пленума.

Ето защо именно пред Прокурорската колегия на ВСС подадох оставка като прокурор на 19 юли, като изразих писмено желанието си да напусна съдебната система след 30 години работа в нея.

Девет дни по-късно по незнайни причини няма произнасяне по същество относно заявлението ми за напускане.

Липсата на адекватна реакция е белег за непрофесионално отношение и дори - за недостатъчна компетентност.

Затова още веднъж публично призовавам Прокурорската колегия да вземе решение и да уважи желанието ми за напускане. В противен случай възникват логичните въпроси - кой и защо се страхува от излизането ми от системата на съдебната власт. И ако все още съм прокурор с пълни права - дали мога да арестувам някого, например някой от разследваните в момента политици Прокурорската колегия към ВСС дължи всички тези отговори на българското общество”, пише още Гешев.