0

А дска жега с тропически нощи през първата седмица. След това плисват поройни дъждове. Накрая следва студен фронт заради който есента ще ни се стори доста подранила.

Три обрата във времето ни очакват през август. Първо предстоят 7 дни на адска жега с тропически нощи, в които няма да може да се спи. След това идва период с нормални за сезона температури, но с поройни дъждове. Накрая следва студент фронт заради който есента ще ни се стори доста подранила. Това са изводите от месечната прогноза на синоптиците от Meteo Balkans.  След горещото време в края на юли, при което на места в Дунавската равнина и Тракия температурите достигнаха 37-41 градуса, в първата седмица на август жегите ще се задържат, но ще са с 2-3 градуса малко по-ниски.

Причината е продължаващ пренос на горещ въздух, идващ от Северна Африка. Остава висок рискът и от горски пожари, а на повече места из България ще наблюдаваме засушаване. Смяна на циркулацията очакваме към 5-9 август, когато през страната ще преминават атмосферни смущения, но остава горещо. Очакваните валежи ще са значителни, но на изолирани места и то предимно късно след обяд и вечерните часове.  След 10-12 август глобалните модели прогнозират стабилизиране на въздушната маса, което ще ни осигури и нова поредица от горещи дни.

За щастие температурите този път няма да надвишават 39°С и ще са между 35-36°С. Според климатичните модели средната месечна температура у нас ще бъде около климатичната норма. Месечната сума на валежите също ще е около нормата, която за по-голямата част от страната е между 35 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 25 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока – до 60 до 90 литра на квадратен метър.

Вижте подробности какво време ни очаква през август: През първото десетдневие  През първото десетдневие се очаква температурите да са с 3-4 градуса над климатичната норма. Ще наблюдаваме и тропически нощи, като температурите сутрин, ще са между 12-20 градуса по Целзий.  Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Към периода 5-9 август в следобедите часове  се очакват валежи и гръмотевици и то над Западна България и в Дунавската равнина. В Източна България ще се задържи сухо. Температурите в страната ще са между 35-40°С. През второто десетдневие  В първите дни от второто десетдневие времето ще е предимно слънчево, а в следобедите - с висока облачност.

Температурите ще са около нормата за август и ще са между 31-34°С. Над Дунавската равнина ще е ветровито. Към 12- 15 август очакваме преминаване на студен атмосферен фронт, с който и температурите ще се понижат. Очакват се валежи и гръмотевици. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие температурите ще се повишат, но в следобедните часове вероятността от валежи е повисока.  През третото десетдневие  Според данните на климатичните модели, вероятността от преминаването на студени фронтове е много по-голяма в този период.

В първите дни от третото десетдневие времето ще слънчево. Към 20-25 август очакваме и трайно понижение на температурите към края на периода. Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS, уточняват от Meteo Balkans.

*Източник: Марица