0

Х иляди вярващи и туристи от цяла България, но и много гости от Гърция и Република Северна Македония, както и от други европейски страни и дори от Азия посетиха Рилския манастир за празника, наричан Отчовден - денят на свети Иван Рилски. В препълнения храм беше отслужена Златоустова литургия, оглавена от Неврокопския митрополит Серафим.

Заедно

Стотиците миряни в един миг запяха заедно и запригласяха на църковния хор. Свещеник беше дошъл специално от Пловдивската епархия. "Свети Йоан Рилски знаете, че е български покровител, покровител на цяла България и той е наш духовен отец. Тук съм на поклонение", каза той. На излизане миряните не криеха вълнението си. „Аз съм от Петрич - най-благочестивото място за цяла България. Свети Йоан Рилски е покровител на нашата държава", сподели един от тях. Кметът на близкия град Кочериново - Светослав Горов, носеше и подарък за манастира и игумена. "И като мирянин, и по покана на епископ Евлоги - игумена на Рилския манастир", обясни Горов. Службата продължи повече от три часа.

Място 

„Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ“, заяви патриарх Даниил в църквата на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ по повод празника на светеца и духовното училище. В словото си патриархът обясни мястото и значението на светеца за духовния живот на българския народ. „Това благословение, тази благодат, които той е придобил, да придобиваме всички ние“, добави той. „Празнуваме един от трите празника, посветени на свети Йоан Рилски – пренасянето на неговите мощи от Рилския манастир в град Средец“, каза патриархът.