0

Т ова да наречеш производителите на зърно в България, да ги определиш като терористична организация, зърнари, е за оставка, така се прави в цивилизована страна, това е морален акт, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на БНТ по повод вчерашно изказване на премиера акад. Николай Денков. 

"Цялата ми работа в европейска институция ме е научила, че човек трябва много да мисли преди да казва, особено когато си служи с квалификации и заема един от най-високите постове в държавата", отбеляза Йотова. 

ГНЯВ СРЕЩУ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ: Не преговарям с терористи, отсече премиерът

Според нея по-лесното решение е било да се намери консенсусен вариант за вноса на зърното, чрез предварителен анализ, както са направили други страни. По думите на Йотова "много лесно е да си измиваш ръцете с ЕС", вместо да се изготви една сериозна непробиваема позиция с аргументи в защита на страната пред европейските партньори. 

"Сглобката" е тип управление , при което на друго място се вземат решенията, на друго място се предопределят общите действия, доколко са общи и това ми е много трудно да определя, по-енигматично правителство досега не сме имали, коментира Йотова. 

РАЗМИСЛИ: Денков кани зърнопроизводителите на среща

Според вицепрезидента много политици и не само от новата генерация, гледат на българската Конституция като на потребителска  кошница - "текстове, които ще обслужат моите лични интереси". Тя призова да не се позволи същият политически и обществен разврат с Основния закон, както се случва с останалите - да се променят на три дни.

По думите ѝ правителството е дошло със заявка за сериозна съдебна реформа, която не се е случила. 

По отношение на промени в правомощията на президента, Йотова каза, че това показва желанието на управляващите за тотално доминиране в политическата система на България. „

КОЙТО СЕЕ ВЯТЪР, ЖЪНЕ БУРИ: Фермерите в контраатака срещу Денков. Не пожалиха и Асен Василев. Обидиха се на терористи и се оплакаха се, че ги сплашват (ВИДЕО)

Йотова отбеляза, че президентът Радев отново е повдигнал темата за Шенген, която по думите ѝ е била забравена за доста време поради различни причини, поради известен нихилизъм на различни български правителства, желанието ни да не разсърдим някого, да не повдигнем парлив въпрос.  

Трябва да се впрегнат всички усилия на всички власти в България, за да може да се поздравим с Шенген,  заяви Йотова.  Според нея призивът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че е време България и Румъния да влязат в Шенген, е новина с 13-годишна давност. България беше изпълнила всички технически критерии, каквито са изискванията за Шенген, още през 2011 година, от тогава до сега винаги се намираше ново и ново условие, за съжаление, не и без грешки на българската дипломация, допълни Илияна Йотова. 

Тя смята, че разширяването по двойки не е най-добрият начин, защото тъкмо една страна направи няколко крачки напред, другата трябва да я догони, после в обратна посока, но сега, по думите ѝ, когато сме изживели с Румъния този път заедно, трябва да бъдат координирани действията ни.

Вицепрезидентът изрази надежда Република Северна Македония да изпълни условията, за да започне реалните преговори за членство в Европейския съюз.