0

П арламентарната група на “Има такъв народ” предлага по-леки правила за провеждане на референдум. За целта от партията са внесли промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. 

“Трябва да се даде възможност мнозинството да взима решение, а не малцинството, които са политическите партии в парламента, гражданите да участват пряко във властта и референдумите да се произвеждат единствено и само с изборите”, обясни Станислав Балабанов. 

Балабанов обобщи, че предложенията на ИТН предвиждат намаляване на минималния брой подписи за разглеждането на референдуми от Народното събрание от 200 000 на 100 000 подписа. От партията предлагат още срокът за събиране на подписи да се увеличи от 3 на 5 месеца. 

“В Швейцария срокът за събиране на подписи е 6 месеца”, посочи Балабанов, като уточни, че от формацията предлагат още да се премахне искането подписката да се предоставя в електронен вид в ГРАО. 

Станислав Балабанов обаче изрази съмнения, че техните предложения ще бъдат приети в пленарна зала. 

От партията на Слави Трифонов коментираха и решението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов сам да даде депутатския си имунитет. 

“Борисов диша по-спокойно и затова си даде имунитет. След като досегашният главен прокурор Иван Гешев го няма, нормално е Бойко Борисов да е спокоен, да излезе и да си даде имунитета”, заяви Балабанов, като се усъмни, че временно 

изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов се занимае с лидера на ГЕРБ. 

„Това е политическо правителство на имунитетите, така че Бойко Борисов и Делян Пеевски дишат спокойно в момента. Това не е съдебна реформа. Делата на трупчета ще продължат и при настоящия служебен главен прокурор. Това не е мъжка постъпка от Бойко Борисов“, отсече Балабанов.