0

Е лектрическите автобуси да влязат като редовно средство за превоз на ученици е амбициозната цел на новата програма „Безопасност на движението по пътищата“. 

Тя е една от двете нови програми, които Министерството на образованието и науката пусна за обществено обсъждане. Като цяло програмите са 22 и повечето са продължение и надграждане на вече разработените в училищата. 

Транспорт

Тъй като цената на електрическите возила е висока, програмата за безопасност по пътищата предвижда да се доставят няколко електробуса с различен брой седящи места.

Пестим 300 лева от осмокласник с безплатните учебници от догодина!

Те ще бъдат оборудвани и със съпътстващата инфраструктура - зарядни станции, батерии и др. Пилотните бройки ще покажат колко ще струва на държавата да се въведе този тип транспорт за превоз на децата от населените места, където няма училище или детска градина. 

В момента проблемите по транспорта на учениците са доста и те касаят не само амортизирането на превозните средства, но и осигуряването на водачи.

Немалка част от шофьорите са пенсионери, а през миналата година имаше няколко инцидента, които застрашиха безопасността на децата.

В много райони липсва достатъчна конкуренция на пазара на транспортни услуги, което прави недостатъчно надежден и ефективен вариант осигуряването на училищен транспорт като външна услуга, посочват от образователното министерство като мотив за стартирането на тази част от програмата. Освен това, когато пътуващите по един маршрут ученици са повече, се налага да има още поне един дублиращ школски рейс. 

Резерв

Необходим е резерв от поне 15 училищни автобуса, които да се използват при непредвидени ситуации, категорични са от образователното ведомство.

ПРОБЛЕМ: Един учител на 12 деца с проблеми!

А подобни ситуации не са изключение, защото стават катастрофи и аварии с превозните средства, а и не е рядкост прекратяването на договори за превоз, когато транспортната услуга се извършва от външна фирма.

У нас има 956 средищни детски градини и училища, а пътуващите деца и ученици от 1-ви до 12-и клас са 90 700. Всички те учат в различно населено място от това, в което живеят.

От 2005 г. до момента МОН е закупило и прехвърлило на общини и училища над 1700 моторни превозни средства. В програмата са предвидени също пари за образователни площадки по пътна безопасност и за обучения на по-големите деца.

Олимпиади

1,6 млн. лева ще се насочат към талантливи ученици за участие в международни състезания и олимпиади.

Парите са заложени в програмата „Организиране и провеждане на национални и международни ученически олимпиади и състезания“. За средствата ще кандидатстват както самото министерство, така и STEM центрове, регионалните управления по образование, училища и образователни организации.

ЗАДЪНЕНА УЛИЦА: Без мераклии за школски директори!

В сумата влизат и 10 000 лв. за мониторинг, а тя очевидно е необходима, защото се оказва, че немалко родители поемат разноските не само за обучението, но и за пътните и престоя на участниците в престижни международни състезания, коментират родители на талантливи математици.

Много от тях не са информирани и не знаят как биха могли да кандидатстват за финансиране, независимо дали е индивидуално или групово.