0

К алориите в ястията, които се предлагат в училищните столове, са наполовина от тези, които има в един кроасан например. Според рецептата за приготвяне на постна мусака в порция от 150 грама, колкото се сервира на учениците в началния етап на образование, има 163 калории, а в голямата от 250 грама енергийната стойност стига 270 калории. За сравнение в един кроасан калориите са над 400.

Изисквания

Силвия Симеонова, която е управител на фирма за ученическо столово хранене и обслужва нуждите на 19-о средно училище в София, коментира, че според изискванията децата трябва да имат в обяда един път в седмицата макаронени изделия, риба, два до три пъти плод като десерт. Забранени са сладкарските изделия, но се разрешават нишестен крем, бисквитена торта и кекс.

Симеонова коментира още, че има и специални изисквания за влагане на по-скъпи хранителни продукти, които са по утвърден стандарт или Български държавен стандарт.

В момента един обяд струва 2,50-2,60 лева, но реалната стойност след инфлацията възлиза на 4,50 лева за малки порции от 150 грама, а за големите цената трябва да е 5,80 лева. Средно около 60 -70 на сто от децата, и то от началния етап на обучение се възползват от готвената храна в училище, посочи Симеонова и допълни, че останалите или си купуват нещо отвън, или си носят от вкъщи.

19-о средно училище „Елин Пелин“ е и едно от първите проверени от кампанията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При инспекцията не бяха констатирани нарушения, но подчертаха, че все още лавката не е заредена напълно. На витрината се предлагаха пици, кифли и имаше плодове и вода.

Кампания

Проверките на БАБХ ще продължат в цялата страна до 14 октомври. Основно ще се наблюдава сградният фонд, технологичното оборудване, хранителните продукти дали съответстват на специфичните изисквания по отношение на безопасността и качеството на храните съобразно законодателството. При кампанията през миналата година най-сериозните нарушения, които са установени, са наличие на млечни продукти с изтекъл срок на годност, както и предлагане на храни, които не са по утвърден стандарт. Санкциите за подобни нарушения започват от 4000 лева и стигат до спиране на дейността на обект, коментира Силвия Каменова от областната дирекция по безопасност на храните в София. 

ЗА ДОБРЕ ДОШЛИ: Школата пуснаха ВИП меню