0

Л едена епоха ни очаква в средата на идващата седмица. Йордановден и Ивановден ще са последните два дни от топлия период от декември и януари, съобщи за „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.

Промяна

Температурите днес и утре ще останат много високи за сезона, особено максималните - над 10-12 градуса. В неделя следобед ще започне захлаждане и валежи от дъжд, които ще са над цялата страна, уточни проф. Рачев. И допълни, че те ще се дължат на добре изразен и бавноподвижен средиземноморски циклон. Валежите ще продължат и в понеделник с продължаващо понижаване на температурите. До края на следващата неделя времето ще е типично януарско. Минималните температури ще са между минус 2 и минус 7 градуса. Минус 11 ще сочат термометрите в затворените котловинни полета. Максималните ще са до 5 градуса, в Южна България до 8-9 градуса.

Има вероятност във вторник и сряда да има ледени дни. Максималната температура няма да надвишава 0 градуса почти в цялата страната.

Сняг

В късния следобед в понеделник към вторник валежите ще бъдат вече от сняг, но това ще бъде и краят на процеса. Съществена снежна покривка няма да се образува в ниската част на страната и във вторник ще е 0 см в Южна България, до 3 см в Северна и 10 см във високите части на Предбалкана. По зимните ни курорти валежите още в неделя ще са от сняг и ще се образува нова покривка.