0

Б ългария няма общо с взрива на Кримския мост. Това заяви в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

По думите му от Софийската градска прокуратура категорично са установили, че България няма нищо общо с взрива на Кримския мост.

Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност, допълва Иван Гешев.

Кримският мост, който свързва анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, беше взривен при неясни обстоятелства на 8 октомври. 2022 г. Това беше възприето от Кремъл като сериозен удар, защото важното комуникационно съоръжение имаше не само стратегическо, но и имиджово значение за Русия. Ден след това шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Владимир Путин, че атаката е подготвена от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и чужди страни. Според руското разследване взривът е бл причинен от камион, който се е движил по маршрута - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Така името на страната ни беше замесено. 

"Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут", обяви тогава в официално съобщение правителственият пресцентър. Софийската градска прокуратура пък се самосезира и започна проверка, която възложи на МВР и ДАНС.

Спецслужбите: Камионът бомба, взривил Кримския мост, никога не е бил в България

БЪЛГАРСКА СЛЕДА: Прокуратурата нищи случая с камиона бомба на Кримския мост

"НЯМА СЪМНЕНИЕ": Путин определи като терористичен акт взрива на Кримския мост

Цистерна с гориво се е запалила на Кримския мост(СНИМКИ)