0

Д вама фаворити ще се борят за трона на патриарх Неофит, научи „Телеграф“. Интригата става все по-заплетена, споделиха експерти и богослови, които бяха сред хилядите, дошли да се простят с дядо Неофит.

Богослови разиграват различни възможни варианти за нов патриарх.Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф не дойде за опелото на патриарха, с когото го свърза дълбоко приятелство още от семинаристките години. Много вероятно е той да не дойде и за работата на избирателния събор. Съгласно Устава на БПЦ като най- дългогодишен митрополит той трябва да бъде наместник-предстоятел по време на събора.

СКРИТИ ЗНАЦИ: Две поличби сочат бъдещия патриарх!

Ако обаче отсъства, такъв ще бъде Търновският митрополит Григорий. Освен това стана ясно, че първо ще бъде избран сливенски митрополит, а след това български патриарх, съобщи Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия синод на БПЦ. “За да има пълнота на патриаршеския избор, трябва всички катедри да бъдат заети, заяви той. 

За трона на патриарха избираеми са 9 митрополити. За най-сериозните претенденти за бялото було обаче се смятат Пловдивски Николай и Ловчански Гавриил. Теолози не отписаха от сбирката дядо Йоан и Русенския Наум.