0

И скам да открия какво представлява времето. То е много различно нещо от това, което си мислим, и в теориите на Айнщайн е показано, че има страшно много да откриваме в пространството и времето. Това каза първо пред „Телеграф“ победителят във френския конкурс "Физиката през вековете" Кристиан Ивковски. Той добави, че мечтае също така да разбере Вселената и да стане най-великият теоретичен физик. 

Постижение 

Ивковски разказа, че на конкурса е трябвало да представи експеримента на Томас Йънг, който доказва, че светлината се движи като вълна, но това е било преди 200 години. „Сега знаем, че всички се движат като вълна и частици“, посочи той. Във вторник бъдещият деветокласник взе участие в научния фестивал „Ало, Космос! Говори България“. Там се включи в експеримент, който измери обиколката на Земята. 

Ало, Космос! 

Форумът събра над 1000 деца от цялата страна с интерес към науката. Специален гост на събитието беше астронавтът от НАСА и AXIOM Space Майкъл Лопез-Алегрия, който е рекордьор с 10 излитания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути прекарани извън космически кораб. Астронавтът отговори лично и на въпроси, които най-много вълнуват българските ученици, те бяха селектирани и избрани сред стотици. 

В неделния брой на вестник „Телеграф“ на 30 юни, ще откриете какво сподели за себе си и за мечтите си младата надежда на физиката Кристиан Ивковски.