0

В ече този Кризисен щаб по енергетиката работи активно около три седмици. Проблемите, които са натрупани, са наистина много. Първоначално беше необходимо щабът да събере информация, за да можем да преминем към реални стъпки и решения. Започнахме да работим първо по въпроса с интерконектора с Гърция. За съжаление е изгубено много време, през което реално нищо не е правено. Проблемът вече е решен. Това заяви на брифинг Христо Алексиев след заседанието на Кризисният щаб по енергетиката. 

Втората тема е стабилизирането на "Булгаргаз" - каквито и доставки искаме да осигурим, те трябва да бъдат платени и авансирани. Оттук нататък трябва да работим по следващата част - да осигурим достатъчно количества газ на добри и поносими цени. За септември има осигурени, но от октомври нататък вече няма такива, уточни той. Целта, по думите му, е да се осигури газ, който да е на поносима цена за потребителите. 

Министърът на енергетиката Росен Христов обясни, че количества газ са осигурени частично за септември и недостатъчно за октомври, поради което служебното правителство е заработило върху спешен порядък да се фокусира върху количествата, а не върху цената, което подсилва инфлацията в страната, обясни енергийният министър. Финансовата дупка в дружеството "Булгаргаз" е било за стотици милиони, въпреки че реализира печалба, то е било абсолютно неспособно да извършва нормална търговска дейност, за да се разплаща за доставките на газ.   

Сред другите проблеми на "Булгаргаз" са нейните длъжници, най-големият от които е "Топлофикация-София", посочи още той. "Компенсации за газ не са предвидени в бюджета, за тока са предвидени, но без да са направени разчети за средствата, поради което в спешен порядък хвърлихме огромни усилия да намерим средствата и да започнем изплащането на компенсациите за тока", заяви още Росен Христов. 

"Газ, в каквато и да е цена, има изобилие, но цената е такава, че предприятията биха затворили. В момента фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът го взехме на ръчно управление. В петък получихме линеен график с ангажименти от страна на строителя за предоставяне на документи и завършване на строителните работи", посочи още той.