0

П ървата диплянка със снимка на Васил Левски е отпечатана в печатница „Роглева“ в Русе през 1901 г., твърди русенският изследовател на живота и делото на Апостола Стоян Стоянов- Комитски. Пред „Телеграф“ той обясни, че това е малко известен факт и слабо проучен от изследователите. Самият той притежавал тази диплянка, която си закупил преди време от антикварна книжарница. 

Печатното издание е притурка към брой на списание „Поборникъ-Опълченецъ“ от 20 април 1901 г. Обнародвано е по повод 25-годишнината на Априлското въстание „в чест на загиналите и доживели до сега народни поборници“. Самото събитие се определя като велика и знаменита дата в „Историята на нашите въстания“. Диплянката е издадена от Филип Симидов.
„Тя е уникална и за това, че е първото у нас издание след Освобождението с включени снимки на наши герои от националноосвободителното движение. Снимките са много добре обработени“, поясни Комитски.

Лицевата част на диплянката.

 Лицевата част на диплянката.
Архив на Стоян Стоянов-Комитски

Публикувани са осем фотографии с текст под тях: „Сава Г. Раковский, писатель, поетъ-революционеръ, Васил Иванов Левский (Дякона), Отец Генадий Скитника, въ турско време игумень на Драгалевския манастиръ при София и другаръ на Левский, Любенъ Каравеловъ, списатель-революционеръ, Дядо Илю Марковъ, войвода, родомъ отъ Берово (Македония), Стефан Караджа, войвода (Кючукъ Стефанъ) 1868 год, Хаджи Димитъръ Асенов, войвода, 1868 год., Христо Иванов Големия (книговезеца), революционеръ и другаръ на Вас. Левский“.