0

М инистерският съвет да предприеме необходимите действия, съобразно своите правомощия, да придобие и предостави на Конституционния съд сградата на Българската банка за развитие, реши парламентът.

Вносители на проекта са депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС. „За“ гласуваха 165-ма народни представители, двама се въздържаха.

В писмо до МС Конституционният съд е обосновал необходимостта от предоставяне на сграда и нужните средства за нормалното функциониране при осъществяване на конституционните му правомощия, е записано в мотивите на авторите на решението, сред които са лидерите на  формациите - Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“, Атанас Атанасов и Христо Иванов (съпредседатели на „Демократична България“), Мустафа Карадайъ (председател на ДПС). Те посочват, че проблемът със сградния фонд и помещенията, в които КС се помещава, е от много години и към днешна дата не е намерено ефективно решение.

Конституционният съд в свое поредно писмо до министър-председателя от 9 май тази година отново поставя своето искане за предоставяне на подходяща сграда, е записано в мотивите.

Народното събрание смята, че има нужда от действия за решаване на проблема от изпълнителната и законодателната власт, още повече, че има постигнато съгласие между всички парламентарни групи, участващи в конституционното мнозинство, че ще бъде уредена в Конституцията конституционната жалба, се посочва в решението. Това ще увеличи многократно работата на КС и съответно ще бъдат необходими още служители и помещения, се посочва в текста, предаде БТА.