0

Н ово мобилно приложение за българи, пътуващи в чужбина. Министерството на външните работи разработи платформата "Пътувай информирано", която предоставя данни относно документи за пътуване, ниво на риск и дори здравни изисквания.

Приложението вече е достъпно. Всеки, който иска да пътува сигурно, може да го изтегли. В него ще намерите и SOS бутон за кризисни ситуации. В такава преди време изпада Иван в базовия лагер на път за Еверест, когато се разболява от денга – треска, подобна на маларията.

„Ще бъде много полезно да има онлайн връзка с външното ни министерство, защото на мястото, на което бях на легло и не можех да мръдна - няма мобилно покритие на телефона, но имаше сателитен интернет. Ако се бях, влошил щеше да ми се налага евакуация”, разказва Иван.

В приложението ще намерите събрана информация и за визовия режим на всички страни по света. Предизвикателство, с което са се сблъсквали много хора до момента.

„За Гамбия специално, който иска може да се пробва да намери какви визи трябват за българи. Всички сайтове са толкова противоречиви. На техния сайт се обяснява колко е прекрасна Гамбия”, твърди Иван.

Платформата е единствената в цяла Европа -  базирано на изкуствен интелект и въоръжено с чат бот в реално време. „Визи и ваксини. За по-екзотичните дестинации като Бутан например, там е много трудно да се намери информация”, посочва Иван.

„Разбира се, за нас ще бъде важно да видим и каква информация се търси по отношение на държавите, в които се отива. Дали здравни осигуровки, дали документи които са необходими. Не само виза. Ще реагираме в зависимост от това, което се търси. Така че тази информация да бъде на разположение на потребителите”, категорична е външния министър Мария Габриел .

Приложението „Пътувай информирано” може да бъде изтеглено на български за всички операционни системи,  писа NOVA.