0

О бщо 332 826 българи празнуват днес Ивановден. Личен празник имат хората с имена Иван, Ива, Ивана, Ваня, Йонко, Йоана, Калоян, Жан, Жана, Яне и техните производни. На Ивановден празнуват още носещите имената Ивайло, Ивайла, Иво, Ива. 

На 7 януари българите празнуват Ивановден - народен и религиозен празник, чрез който се почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Той е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане. Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година.

Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо. Каква трапеза се приготвя за Ивановден? Когато коледните празници са вече зад гърба ни, идва ред да се замислим за Ивановден и с какви ястия да украсим трапезата си, така че д... Прочети повече Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т. нар. „мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.